Woning kopen Castricum

Jouw aanstaande woning kopen in Castricum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Noord-Holland. In deze levendige buurt zijn er diverse dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Bovendien ontdek je hier een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente staan er 16.231 woningen (75,1% koop, 24,3% huurhuis). De koopsom van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €461.120. Op dit huizenplatform blader je door het laatste woningaanbod in Castricum, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Het aanbod is heel divers met kamers, appartementen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €343.000, de gemiddelde woningprijs is €461.120.
 • In de regio vind je volop opties zoals kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteCastricum
Postcode1902
Netnummer0251 (+31251)
Inwoners (gemeente)35.986
Aantal huishoudens15.778
Aantal huishoudens met kinderen5.467
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen16.231
Aantal koopwoningen12.548
Aantal huurwoningen3.683
Gemiddelde woonoppervlakte121 m2
Gemiddelde WOZ€343.000
Gemiddelde verkoopprijs€461.120
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Castricum maart 2024

Met onze woningzoeker ontdek je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoom verder in op bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakteen extra details als CV-ketel of de aanwezigheid van een kelder. Neem contact op met de bewoners of makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Uitgeest, Beverwijk, Bergen Noord-Holland, Heiloo en Alkmaar.

woning-te-koop-castricum

Een appartement kopen in Castricum

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vallen vaak binnen een VvE constructie. Vergeet niet: je hebt minder ruimte, een tuin ontbreekt vaak en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en een gunstige aanschafprijs.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 97 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 740 m3 gas en daarbij 1740 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Castricum

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 & 112 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1240 kuub gas & 2700 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Castricum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt veel meer vrijheid, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 100 m2 en 129 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2870 kWh elektra + 1420 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Castricum

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 133 m2 – 147 m2.
 • Verwachting: er wordt 3210 kWh stroom & 1580 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is veel ruimte rondom de woning en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 151 m2 en 198 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3880 elektriciteit (kWh) & 1920 gas (m3) gebruikt.

In vijf stappen een woning kopen in Castricum

 1. Mijn maximale hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Pararius kan je 24/7 woningen te koop in Castricum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Jij kunt ook informeren om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Controleer zorgvuldig of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De overeengekomen koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. Op basis van het geaccepteerde bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek daarbij past. Afsluitend maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Woningtaxateurs en makelaardijen in Castricum

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze deskundige weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Belangrijk: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie expert is een specialist die de waarde van een woning bepaalt aan de hand van verschillende thema’s. Zo’n taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Castricum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Castricum helpt je van A tot Z bij het vinden van een goede hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.950 en €2.800. In de tabel hieronder tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Castricum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Castricum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Castricum

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Castricum en in de buurt. Goed om te weten: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Warmtepomp.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Wat kost een woning in Castricum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Castricum vind je ongeveer 16.231 woonobjecten. Er zijn 12.548 (75,1%) koophuizen en 3.683 (24,3%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 121 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €343.000 en de gem. verkoopprijs is €461.120. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit betekent dat dat je niet veel te kiezen hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Castricum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Castricum?

Een woonobject in Castricum heeft een verbruik van gemiddeld 1300 kuub gas p/jaar en 2760 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1740 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (1920 kuub aardgas en 3880 kWh electriciteit). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Castricum passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor gezinnen wonen in Castricum?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente leven 35.986 inwoners in 15.778 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 5.199 eenpersoonshuishoudens, 5.112 huishoudens zonder kinderen en 5.467 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,25 bewoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bekende kanalen zijn Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Tevens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Castricum?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Castricum laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.castricum.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 1900, 1901, 1902, 1906, 1911.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie