Woning kopen Gouda

Jouw ideale woning kopen in Gouda? Het is een heerlijke plek in de provincie Zuid-Holland. Op korte afstand vind je diverse dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Tevens vind je in de directe omgeving een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er 33.725 huizen (55,4% koophuis, 44,4% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €327.961. Op deze website blader je door het huidige woningaanbod in Gouda, contactgegevens van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Zuid-Holland.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €222.000, de gemiddelde woningprijs is €327.961.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals natuurgebieden, sportclubs, openbaar vervoer, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Zuid-Holland
GemeenteGouda
Postcode2803
Netnummer0182 (+31182)
Inwoners (gemeente)73.427
Aantal huishoudens33.475
Aantal huishoudens met kinderen10.915
Gemiddelde huishoudensgrootte2,16
Aantal woningen33.725
Aantal koopwoningen19.774
Aantal huurwoningen13.951
Gemiddelde woonoppervlakte102 m2
Gemiddelde WOZ€222.000
Gemiddelde verkoopprijs€327.961
Gemiddeld gasverbruik1000 m3
Gemiddeld stroomverbruik2430 kWh

Woningaanbod Gouda mei 2024

In ons overzicht ontdek je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Zoek specifiek o.b.v. woningtype, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamers, woonoppervlakte, vraagprijsen extra details als energieneutraal en aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de betreffende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Krimpenerwaard, Capelle aan den IJssel, Waddinxveen, Zoetermeer & Westland.

woning-te-koop-gouda

Eigen appartement kopen in Gouda

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn centraal gelegen, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vergen ook niet al te veel onderhoud. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en onderhoudsvriendelijk.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 103 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 770 m3 gas en tevens 1900 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Gouda

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte in en rondom huis en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 84 m2 en 124 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1060 kuub gas & 2700 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Gouda is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 81 m2 & 120 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2830 kWh elektra en 1270 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Gouda

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 120 m2 & 141 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3290 kWh stroom en 1570 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 140 m2 en 195 m2.
 • Er wordt gemiddeld 4370 elektriciteit (kWh) en 2100 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Gouda

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan adviseren wij om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra je weet wat je kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Gouda Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze woning deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan ga je de koopakte tekenen. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning af te handelen. Door middel van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen middelen en een bouwdepot voor verbouwing wordt voor jou berekend wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens teken je de akte van levering bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaars in Gouda

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een geschikte woning. Deze persoon kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Zo’n taxatierapport heb je nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In het overzicht hieronder bieden wij namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Gouda en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Gouda helpt je bij het afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.500 & €2.750. In de opsomming hierna bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Gouda.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Gouda. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Gouda

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze omgeving. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Gouda en daarbuiten. Disclaimer: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Bekijk ook meer informatie over Bouwrente.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost nu een woning in Gouda kopen?

In deze gemeente Gouda registreren wij 33.725 woonobjecten. Het gaat om 19.774 (55,4%) koophuizen en 13.951 (44,4%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 102 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €222.000 en de gem. verkoopprijs is €327.961. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit heeft als gevolg dat er niet veel aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Gouda. Je moet er heel snel bij zijn en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Gouda?

Een woonobject in Gouda heeft een verbruik van gemiddeld 1000 m3 aan gas en 2430 elektra (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (770 m3 aan gas en 1900 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (2100 m3 aan gas en 4370 stroom (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Gouda passen duurzame producten zoals dubbel glas, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboiler toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor type families wonen in Gouda?

Dit buurtschap kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente wonen 73.427 personen in 33.475 verschillende gezinnen. Hier wonen 12.976 eenpersoonshuishoudens, 9.584 huishoudens zonder kinderen en 10.915 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,16 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een publiciteitsplan. Bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Daarna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Gouda?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Gouda laten uittekenen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gouda.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 2800, 2801, 2802, 2803, 2804, 2805, 2806, 2807, 2808, 2809.

Plaats een reactie