Woning kopen Houwerzijl

Jouw volgende woning kopen in Houwerzijl? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Groningen. Op korte afstand zijn er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarnaast vind je in de directe omgeving mooie natuurgebieden om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente herbergt in totaal 22.878 woningen (67% koopwoning, 32,8% huurwoningen). De woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €251.832. Op dit woningplatform vind je het huidige woningaanbod in Houwerzijl, adresgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Groningen.
 • Het aanbod is divers met zowel kamers, appartementen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €174.000, de gemiddelde transactieprijs is €251.832.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals sportclubs, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden, scholen.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteHet Hogeland
PlaatsHouwerzijl
Postcode9973
Netnummer0595 (+31595)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Houwerzijl maart 2024

Hieronder ontdek je alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, ligging, woningtype, vraagprijsen extra details als woninglabel en aanwezigheid van parkeerplaats. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het actuele woningaanbod in Zoutkamp, Vierhuizen, Ulrum, Westernieland of Pieterburen.

woning-te-koop-houwerzijl

Appartementen te koop Houwerzijl

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, gebouwd op centraal gelegen locaties, meestal gelijkvloers, hebben lage stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 & 104 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas + 1720 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Houwerzijl

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 75 m2 & 106 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1210 kuub gas en daarbij 2250 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Houwerzijl is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je hebt veel meer vrijheid, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan tussenwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 81 m2 & 117 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2340 kWh elektra + 1360 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Houwerzijl

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Het is een heel ruim huis en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 120 m2 – 142 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2430 kWh elektra + 1340 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 – 193 m2.
 • Verwachting: er wordt 3110 elektra (kWh) + 1840 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Houwerzijl

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer je weet wat jouw bestedingsruimte is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via websites als Funda, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huispedia, Pararius kan je 24/7 woningen te koop in Houwerzijl Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod zal afhangen van de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van het huis rond te maken. Door middel van het bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In het laatste stadium ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Houwerzijl

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het aankopen van een woning. Deze deskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder vind je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Houwerzijl en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Houwerzijl geeft advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Jouw adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.250 – €3.050. In onderstaande lijst vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Houwerzijl.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Houwerzijl. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Houwerzijl

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Houwerzijl en direct omgeving. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Aankoopmakelaar.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Houwerzijl kopen?

In deze gemeente Het Hogeland zijn er 22.878 woningen. Er zijn 20.586 (67%) koopwoningen en 2.292 (32,8%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 169 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €174.000 en de gem. verkoopprijs is €251.832. De woningmarkt is vrij overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Houwerzijl. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Houwerzijl?

Een huis in Het Hogeland verbruikt gemiddeld 1490 m3 gas voor verwarming en warm water en 2620 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub aardgas en 1720 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1840 m3 aan gas en 3110 elektra (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Houwerzijl passen duurzame investeringen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor gezinnen wonen in Houwerzijl?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente zijn 47.801 mensen in 21.434 verschillende gezinnen. Het gaat om 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 families zonder kinderen en 6.988 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,19 personen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. Nu begint het onderhandelen. een mooi bod ontvangen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Houwerzijl?

In deze streek zijn diverse bouwkavels met een woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Houwerzijl plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.hethogeland.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 9973.

Plaats een reactie