Woning kopen Het Hogeland

Plannen om een woning te kopen in Het Hogeland? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Groningen. In de nabije omgeving heb je toegang tot veel dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Daarbij is er vlakbij een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In totaal zijn er in deze gemeente 22.878 woningen (67% koopwoning, 32,8% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €251.832. Op Woningassistent.nl ontdek je het beschikbare woningaanbod in Het Hogeland, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Je vind hier onder andere kleinere huizen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €174.000, de gemiddelde prijs van een woning is €251.832.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals restaurants, winkels, natuurgebieden, openbaar vervoer, scholen.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9981
Netnummer0596 (+31596)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Het Hogeland juni 2024

In onderstaande weergave verstrekken we optionele koophuizen die in juni 2024 worden verkocht. Filter eenvoudig op bouwjaar, woningtype, aantal kamers, ligging, perceeloppervlakte, vraagprijsen andere woningeigenschappen als zuinigheid en parkeermogelijkheden. Bel of mail de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Bekijk ook huizen die te koop staan in Midden-Groningen, Pekela, Eemsdelta, Groningen of Oldambt.

woning-te-koop-het-hogeland

Aanbod appartement kopen in Het Hogeland

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: het is een relatief kleine woning, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en zeer betaalbaar.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 & 92 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas + 1720 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Het Hogeland

Met een tussenwoning bedoelen we een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: geen grote opslagruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 83 m2 & 108 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1210 kuub gas + 2250 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Het Hogeland is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 – 122 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2340 kWh stroom en 1360 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Het Hogeland

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 126 m2 & 144 m2.
 • Verwachting: er wordt 2430 kWh elektriciteit + 1340 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 141 m2 & 201 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3110 elektra (kWh) + 1840 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Het Hogeland

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via websites als Funda, Huispedia, Jaap.nl, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Het Hogeland Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het is vaak niet onverstandig een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De gezamenlijke koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van de woning in orde te maken. Gebaseerd op het biedbedrag, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In de laatste fase maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Het Hogeland

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze specialist kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van vaste criteria. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Hieronder vind je namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Het Hogeland en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Het Hogeland geeft financieel advies en helpt bij het vinden van een goede hypotheek. De financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 & €3.100. In het schema hier verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Het Hogeland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Het Hogeland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Het Hogeland

In juni 2024 is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Het Hogeland en daarbuiten. Let op: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Glasvezel vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost een woning in Het Hogeland kopen?

In de hele gemeente Het Hogeland vinden we circa 22.878 woningen. Dit zijn 20.586 (67%) koophuizen en 2.292 (32,8%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 169 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €174.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €251.832. De woningmarkt is krap. Hierdoor kunnen we stellen dan er niet veel aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Het Hogeland. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Het Hogeland?

Een woonobject in Het Hogeland verbruikt gemiddeld 1490 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2620 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1720 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1840 kuub gas p/jaar en 3110 kWh electriciteit). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Het Hogeland passen duurzame verwarmingsbronnen als dakisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, zonnepanelen toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Het Hogeland?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente verblijven 47.801 inwoners in 21.434 gezinnen. Er wonen 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 huishoudens zonder kinderen en 6.988 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,19 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Nu maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen inplannen. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Het Hogeland?

In deze regio kun je kiezen voor bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Het Hogeland laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.hethogeland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9979, 9984.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie