Woning kopen Westernieland

Wil je een woning kopen in Westernieland? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Groningen. In de regio heb je veel voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Tevens geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In de gemeente zijn er 22.878 huizen (67% koop, 32,8% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €251.832. Op Woningassistent.nl vind je het huidige woningaanbod in Westernieland, namen en adressen van makelaarskantoren, taxateurs en financieel adviseurs. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €174.000, de gemiddelde prijs van een woning is €251.832.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals scholen, restaurants, openbaar vervoer, kinderopvang, sportclubs.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteHet Hogeland
PlaatsWesternieland
Postcode9969
Netnummer0595 (+31595)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Westernieland april 2024

Hieronder bekijk je alle woningen die in april 2024 te koop worden aangeboden. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, aantal kamers, ligging, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaaren andere eigenschappen zoals zuinigheid of parkeermogelijkheden. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Ulrum, Houwerzijl, Pieterburen, Eenrum & Warfhuizen.

woning-te-koop-westernieland

Appartementen te koop Westernieland

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, in de regel gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn vaak onderdeel van een VvE. Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 105 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en tevens 1720 kWh stroom.

Rijtjeshuis Westernieland

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Belangrijke aandachtspunten zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 76 m2 – 114 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas + 2250 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Westernieland is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 91 m2 & 115 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2340 kWh elektriciteit + 1360 m3 gas gebruikt.

2-onder-1-kap woningen Westernieland

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 132 m2 & 140 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2430 kWh elektriciteit en 1340 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 152 m2 en 192 m2.
 • Verwachting: er wordt 3110 stroom (kWh) en 1840 gas (m3) verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Westernieland

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat je weet wat je verantwoord kan lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Westernieland Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod zal afhangen van de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering in orde te maken. A.d.h.v. het geaccepteerde bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Westernieland

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Deze specialist zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die de marktwaarde van een huis inschat op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder bekijk je gegevens van taxateurs en makelaars in Westernieland en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Westernieland helpt je bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.550 en €2.900. In onderstaande lijst tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Westernieland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westernieland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Westernieland

Recent (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Westernieland en direct omgeving. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Hypotheekrente.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Westernieland kopen?

In de buurt van de gemeente Het Hogeland registreren wij 22.878 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 20.586 (67%) koophuizen en 2.292 (32,8%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 169 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €174.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €251.832. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westernieland. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Westernieland?

Een woonobject in Het Hogeland gebruikt gemiddeld 1490 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2620 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 kuub gas p/jaar en 1720 elektra (kWh). Een vrijstaand huis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1840 kuub gas p/jaar en 3110 electriciteit (kWh)). Meer en meer huizenbezitters van huizen te koop in Westernieland passen duurzame verwarmingsbronnen als dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Westernieland?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 47.801 mensen die we kunnen onderverdelen in 21.434 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 huishoudens zonder kinderen en 6.988 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,19 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Hierna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Daarna komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Westernieland?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Westernieland bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.hethogeland.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 9969.

Plaats een reactie