Woning kopen Pieterburen

Alles weten over woning kopen in Pieterburen? Het is een geweldige plek in de provincie Groningen. In en rondom deze plek bestaan er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Tevens vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er 22.878 huizen (67% koophuis, 32,8% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €251.832. Op dit woningplatform bieden wij het actuele woningaanbod in Pieterburen, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleine appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €174.000, de gemiddelde verkoopprijs is €251.832.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals openbaar vervoer, kinderopvang, natuurgebieden, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteHet Hogeland
PlaatsPieterburen
Postcode9968
Netnummer0595 (+31595)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Pieterburen april 2024

In deze lijst vind je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Zoek op vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, ligging, perceeloppervlakteen additionele aspecten als isolatie of parkeeropties. Neem contact op met het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook huizen die te koop staan in Westernieland, Ulrum, Eenrum, Warfhuizen & Leens.

woning-te-koop-pieterburen

Appartement kopen in Pieterburen

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Minpunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Gunstige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 100 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en tevens 1720 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Pieterburen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Wat betreft de nadelige aspecten: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 71 m2 en 124 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1210 kuub gas en daarbij 2250 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Pieterburen is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 88 m2 & 114 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2340 kWh elektriciteit + 1360 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Pieterburen

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 120 m2 & 154 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2430 kWh elektra + 1340 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 – 204 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3110 elektra (kWh) + 1840 gas (m3) gebruikt.

In vijf stappen een woning kopen in Pieterburen

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het een goed idee om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Op de website van Funda, maar ook Huispedia, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Pieterburen Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Controleer zorgvuldig of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering af te ronden. Gebaseerd op aankoopwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen geld en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over hoeveel je moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaardijen en taxateurs in Pieterburen

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze huis-expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Het taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand vind je namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Pieterburen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een erkend hypotheekadviseur in Pieterburen helpt je bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.900 en €2.850. In de tabel hieronder tref je gegevens van financieel adviseurs in Pieterburen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Pieterburen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Pieterburen

Deze maand (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave bekijk je onlangs verkochte woningen in Pieterburen en daarbuiten. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Hypotheekrenteaftrek.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Pieterburen kopen?

In de buurt van de gemeente Het Hogeland vind je ongeveer 22.878 woonhuizen. Het gaat daarbij om 20.586 (67%) koopwoningen en 2.292 (32,8%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 169 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €174.000 en de gem. marktprijs is €251.832. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Pieterburen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Pieterburen?

Een woonobject in Het Hogeland verbruikt qua energie gem. zo’n 1490 m3 aan gas en 2620 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 aan gas en 1720 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1840 m3 gas voor verwarming en warm water en 3110 stroom (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Pieterburen passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Pieterburen?

Deze gemeente kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 47.801 inwoners die we kunnen onderverdelen in 21.434 verschillende huishoudens. Het betreft 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 families zonder kinderen en 6.988 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,19 inwoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats stel je een vraagprijs op en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Tevens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je afspraken vast in de koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Pieterburen?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Pieterburen zetten. Doe navraag bij de gemeente (www.hethogeland.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 9968.

Plaats een reactie