Woning kopen Meerstad

Een woning kopen in Meerstad? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Groningen. In de nabije omgeving heb je allerhande faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. In aanvulling daarop vind je hier een bijzondere natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente heeft 28.154 woningen (62,1% koopwoning, 37,6% huur). De prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €282.704. Op dit huizenplatform blader je door het actuele woningaanbod in Meerstad, contactgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Groningen.
 • Je vind hier onder andere bovenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde transactieprijs is €282.704.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals scholen, restaurants, natuurgebieden, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsMeerstad
Postcode9613
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Meerstad maart 2024

Met onze huizenzoeker maak je kennis met de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Zoek op aantal kamers, vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, ligging, bouwjaaren andere woningeigenschappen als zuinigheid of aanwezigheid van een bad. Bel of mail het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook het nieuwste woningaanbod in Harkstede, Kolham, Sappemeer, Waterhuizen of Westerbroek.

woning-te-koop-meerstad

Appartement kopen in Meerstad

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, hebben een zeer goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Wat wel geldt: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een prettige ligging en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 91 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 850 m3 gas en gem. 1940 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Meerstad

Een tussenwoning is een woningtype gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 70 m2 & 124 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1250 kuub gas en daarbij 2460 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Meerstad is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 en 119 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2560 kWh elektriciteit en 1410 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Meerstad

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 120 m2 & 145 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2710 kWh stroom & 1390 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en buiten je huis en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 & 192 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3450 elektriciteit (kWh) & 1890 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Meerstad

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. In de situatie dat je inzicht hebt in wat jouw bestedingsruimte is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Meerstad Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Breng een bod uit

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze makelaar gaat mee met de rondleiding door de woning en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Loop na of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering rond te maken. D.m.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen middelen en te verwachten verbouwkosten en investeringen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en taxateurs in Meerstad

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de tabel hieronder kan je aan de slag met adressen van taxatie specialisten en makelaars in Meerstad en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Meerstad helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.450 en €3.000. In de lijst hierna bieden we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Meerstad.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Meerstad. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Meerstad

Recent (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Meerstad en omgeving. Let op: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer info over Huurwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost nu een woning in Meerstad kopen?

In deze gemeente Midden-Groningen zijn er ruim 28.154 woningen. Het gaat om 22.281 (62,1%) koopwoningen en 5.873 (37,6%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 138 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €282.704. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit zorgt ervoor dat de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Meerstad. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Meerstad?

Een woonobject in Midden-Groningen heeft een verbruik van gemiddeld 1420 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2740 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (850 m3 per jaar aan gas en 1940 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is is een grootverbruiker qua energie (1890 kuub gas p/jaar en 3450 elektra (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Meerstad passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Meerstad?

Deze omgeving heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente verblijven 60.797 mensen die we kunnen onderverdelen in 27.754 gezinnen. Hier wonen 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 huishoudens zonder kinderen en 9.045 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,15 personen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Hiervoor style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan resteert alleen nog het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Meerstad?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Meerstad realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.midden-groningen.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9613.

Plaats een reactie