Woning kopen Waterhuizen

Een woning kopen in Waterhuizen? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Groningen. In deze levendige buurt zijn er allerhande faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Verder is er vlakbij een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er 28.154 woningen (62,1% koop, 37,6% huurhuis). De prijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €282.704. Op Woningassistent.nl vind je het recente woningaanbod in Waterhuizen, contactgegevens van makelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Groningen.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €172.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €282.704.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals scholen, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsWaterhuizen
Postcode9609
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Waterhuizen april 2024

Hieronder krijg je inzicht in alle huizen die te koop staan in april 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op vraagprijs, aantal kamers, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, bouwjaaren additionele aspecten als isolatie of parkeermogelijkheden. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Sappemeer, Meerstad, Westerbroek, Foxhol & Kropswolde.

woning-te-koop-waterhuizen

Studio of appartement kopen in Waterhuizen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Wat wel geldt: de ruimte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Centraal gelegen en lagere woonlasten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 103 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 850 m3 gas en gem. 1940 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Waterhuizen

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 73 m2 – 113 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1250 kuub gas en +/- 2460 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Waterhuizen is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 91 m2 & 119 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2560 kWh elektriciteit & 1410 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Waterhuizen

Onder een twee onder een kap verstaan we twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 129 m2 – 152 m2.
 • Verwachting: er wordt 2710 kWh elektra & 1390 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Belangrijkste voordelen: ontzettend veel woonruimte en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 en 198 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3450 elektra (kWh) en 1890 gas (m3) afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Waterhuizen

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat je weet wat je budget is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Waterhuizen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en de bestedingsruimte qua lening. Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze deskundige zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Op basis van aankoopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en eventuele verbouwplannen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek geschikt is. In de laatste fase moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Waterhuizen

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een geschikte woning. Deze specialist onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een deskundige die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van een aantal factoren. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder vind je gegevens van taxatie experts en makelaars in Waterhuizen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een deskundige hypotheekadviseur in Waterhuizen geeft financieel advies en helpt bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.550 en €3.050. In de volgende weergave check je gegevens van financieel adviseurs in Waterhuizen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Waterhuizen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Waterhuizen

Recent (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Waterhuizen en net daarbuiten. Let op: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Waterhuizen kopen?

In de buurt van de gemeente Midden-Groningen vind je ongeveer 28.154 woonhuizen. Er zijn 22.281 (62,1%) koophuizen en 5.873 (37,6%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 138 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €172.000 en de gem. marktprijs is €282.704. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit houdt in dat er niet veel aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Waterhuizen. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Waterhuizen?

Een woonobject in Midden-Groningen kent een gem. verbruik van 1420 m3 per jaar aan gas en 2740 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (850 m3 gas voor verwarming en warm water en 1940 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1890 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3450 stroom (kWh)). Steeds meer huiseigenaren van huizen te koop in Waterhuizen passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Waterhuizen?

Deze buurt kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente wonen 60.797 inwoners die we kunnen onderverdelen in 27.754 gezinnen. Dit zijn 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 families zonder kinderen en 9.045 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,15 bewoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste plaats denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Hiervoor style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Waterhuizen?

In en rondom deze gemeente kun je kiezen voor bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Waterhuizen bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.midden-groningen.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9609.

Plaats een reactie