Woning kopen Midden-Groningen

Jouw volgende woning kopen in Midden-Groningen? Het is een gezellige plaats in de provincie Groningen. Op korte afstand zijn er allerhande voorzieningen als winkels, OV en scholen. Tevens ontdek je hier mooie natuurgebieden, ideaal voor een wandeling of fietstocht. Er zijn in deze gemeente in totaal 28.154 woningen (62,1% koopwoning, 37,6% huurwoning). De gemiddelde prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €282.704. Op deze informatieve website bieden wij het beschikbare woningaanbod in Midden-Groningen, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Groningen.
 • Het aanbod is divers met zowel rijwoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de doorsnee verkoopprijs is €282.704.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals kinderopvang, scholen, sportclubs, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9603
Netnummer0598 (+31598)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Midden-Groningen mei 2024

In ons overzicht krijg je inzicht in alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Filter eenvoudig op vraagprijs, woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakteen andere eigenschappen zoals energieprestaties & parkeermogelijkheden. Neem contact op met de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Veendam, Pekela, Westerwolde, Stadskanaal & Tynaarlo.

woning-te-koop-midden-groningen

Eigen appartement kopen in Midden-Groningen

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, kennen goede bereikbaarheid, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Maar let op: de woonoppervlakte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer levensloopbestendig.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 94 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 850 m3 gas en tevens 1940 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Midden-Groningen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 & 109 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1250 kuub gas en daarbij 2460 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Midden-Groningen is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeshuizen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 117 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2560 kWh elektra + 1410 m3 gas afgenomen.

2-onder-1-kap woningen Midden-Groningen

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 128 m2 en 142 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2710 kWh stroom + 1390 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 – 204 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3450 stroom (kWh) + 1890 gas (m3)afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Midden-Groningen

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je verantwoord kan lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Midden-Groningen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het bekijken van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding komt tot stand door de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De gezamenlijke koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de woning te bevestigen. Door middel van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Helemaal aan het einde teken je de akte van levering bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en woningtaxateurs in Midden-Groningen

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze persoon weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt met zaken als bezichtigingen. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Midden-Groningen en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Midden-Groningen helpt je bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw financiële man kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 en €2.850. In onderstaande lijst check je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Midden-Groningen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Midden-Groningen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Midden-Groningen

Recent (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Midden-Groningen en omliggende plekken. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Overdrachtsbelasting.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Wat kost een woning in Midden-Groningen kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Midden-Groningen vind je ongeveer 28.154 woningen. De verdeling is als volgt: 22.281 (62,1%) koopwoningen en 5.873 (37,6%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 138 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €172.000 en de gem. verkoopprijs is €282.704. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Midden-Groningen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Midden-Groningen?

Een huis in Midden-Groningen verbruikt gemiddeld 1420 m3 aan gas en 2740 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (850 m3 per jaar aan gas en 1940 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1890 m3 gas voor verwarming en warm water en 3450 kWh elektra). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Midden-Groningen passen duurzame producten zoals zonneboiler, spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Midden-Groningen?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente leven 60.797 inwoners in 27.754 huishoudens. Wat meer specifiek: 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 huishoudens zonder kinderen en 9.045 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,15 mensen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen stel je een vraagprijs op en ga je aan de slag met een verkoopplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. Daarna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan leg je alles vast in de koopakte en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Midden-Groningen?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Midden-Groningen realiseren. Informeer bij de gemeente (www.midden-groningen.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9636.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie