Woning kopen Kolham

Plannen om een woning te kopen in Kolham? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Groningen. In en rondom deze plek vind je uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een mooi en rustig natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente herbergt in totaal 28.154 huizen (62,1% koop, 37,6% huur, vrije sector en sociaal). De huizenprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €282.704. Op Woningassistent.nl check je het nieuwe woningaanbod in Kolham, adresgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Verder tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Je vind hier zowel rijtjeshuizen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €282.704.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals openbaar vervoer, restaurants, sportclubs, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsKolham
Postcode9616
Netnummer0598 (+31598)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Kolham april 2024

Met onze huizenzoeker bekijk je het actuele woningaanbod van april 2024. Maak een selectie aan de hand van vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakte, woningtype, ligging, woonoppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming & mogelijkheden voor parkeren. Neem contact op met de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Op de Woningassistent bekijk je het actuele woningaanbod in Scharmer, Harkstede, Harkstede, Meerstad en Sappemeer.

woning-te-koop-kolham

Eigen appartement kopen in Kolham

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, bijna altijd gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en de VvE doet het onderhoud. Aandachtspunten zijn: het is allemaal wat kleiner, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Goede ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Woonoppervlak tussen de 69 m2 en 100 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 850 m3 gas en +/- 1940 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Kolham

Een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte in en rondom huis en vooral buiten minimale privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 74 m2 – 119 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1250 kuub gas en doorgaans 2460 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Kolham is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeswoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 & 120 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2560 kWh elektra + 1410 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Kolham

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 121 m2 – 144 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2710 kWh stroom + 1390 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 & 195 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3450 stroom (kWh) en 1890 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Kolham

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via websites als Funda, Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl kan je 24/7 woningen te koop in Kolham Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding komt tot stand door de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning rond te maken. Door middel van woningwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur hoeveel je moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Kolham

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het aankopen van een woning. Deze expert weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt je bij het verkoopproces. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een huis inschat op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand vind je namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Kolham en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Kolham geeft je natuurlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert loopt jouw financiële situatie door en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.750 en €3.000. In de volgende weergave verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Kolham.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Kolham. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Kolham

De afgelopen periode (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze omgeving. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Kolham en direct omgeving. Let op: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Bedrijfspand.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Kolham kopen?

In de buurt van de gemeente Midden-Groningen bestaan er circa 28.154 woonhuizen. Hierbij spreken we van 22.281 (62,1%) koophuizen en 5.873 (37,6%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 138 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €282.704. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Je moet er rekening mee houden dat het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Kolham. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Kolham?

Een huis in Midden-Groningen verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 kuub aardgas en 2740 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (850 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1940 kWh stroom. Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1890 m3 gas voor verwarming en warm water en 3450 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Kolham passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Kolham?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente wonen 60.797 inwoners in 27.754 gezinnen. Hier wonen 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 families zonder kinderen en 9.045 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,15 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase bereken je de actuele marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of social media en marktplaats. Tevens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Vervolgens gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Kolham?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Kolham realiseren. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.midden-groningen.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9615, 9616, 9619.

Plaats een reactie