Woning kopen Niekerk

Alles weten over woning kopen in Niekerk? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Groningen. In en rondom deze plek vind je verschillende faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarbij vind je in de directe omgeving een groot natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In totaal zijn er in deze gemeente 27.494 woningen (71,7% koop, 28% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €303.468. Op deze website blader je door het actuele woningaanbod in Niekerk, contactgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Groningen.
 • Je hebt de keuze uit rijtjeshuizen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €220.000, de gemiddelde verkoopprijs is €303.468.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals natuurgebieden, winkels, sportclubs, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsNiekerk
Postcode9822
Netnummer0595 (+31595)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Niekerk februari 2024

Bijgaand bieden we alle huizen die te koop staan in februari 2024. Maak een selectie aan de hand van aantal kamers, woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, bouwjaar, vraagprijsen meer onderwerpen zoals woninglabel of parkeeropties. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het actuele woningaanbod in Lucaswolde, Lettelbert, Oldekerk, Enumatil & Briltil.

woning-te-koop-niekerk

Appartement kopen in Niekerk

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en het onderhoud is zeer beperkt. Aandachtspunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, een tuin ontbreekt vaak en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer betaalbaar.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 98 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 790 m3 gas en tevens 1810 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Niekerk

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder lichtinval.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 & 112 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1220 kuub gas en doorgaans 2370 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Niekerk is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 86 m2 en 114 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh stroom & 1350 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Niekerk

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 123 m2 & 147 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2870 kWh elektra + 1380 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 en 194 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3590 elektriciteit (kWh) en 1910 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Niekerk

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Niekerk Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. D.m.v. de overeengekomen prijs, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen calculeert de specialist wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en woningtaxateurs in Niekerk

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een passend koophuis. Deze huis-expert heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Advies: een NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Niekerk en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Niekerk geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.500 – €2.750. In de volgende weergave verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Niekerk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Niekerk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Niekerk

Afgelopen maand (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Niekerk en omliggende plekken. Goed om te weten: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Bekijk ook meer informatie over Abonnementen vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat kost nu een woning in Niekerk kopen?

In de hele gemeente Westerkwartier vind je ongeveer 27.494 woonhuizen. Je vindt hier circa 24.718 (71,7%) koopwoningen en 2.776 (28%) huurwoningen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 159 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €220.000 en de gem. verkoopprijs is €303.468. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Niekerk. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Niekerk?

Een huis in Westerkwartier verbruikt gemiddeld 1520 m3 per jaar aan gas en 2950 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (790 m3 gas en 1810 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (1910 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3590 kWh elektra). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Niekerk passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, zonneboiler, zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp, vloerisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor gezinnen wonen in Niekerk?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 63.329 inwoners in 26.371 huishoudens. Dat betreffen 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 families zonder kinderen en 10.037 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,36 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen stel je een vraagprijs op en maak je een publiciteitsplan. Bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of je eigen netwerk. Tevens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Niekerk?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Niekerk laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9822.

Plaats een reactie