Woning kopen Westerkwartier

Jouw ideale woning kopen in Westerkwartier? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Groningen. In de nabije omgeving heb je meerdere faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. In aanvulling daarop tref je hier een schitterende natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente heeft 27.494 woningen (71,7% koophuis, 28% huur). De gemiddelde verkoopprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €303.468. Op deze informatieve website vind je het woningaanbod in Westerkwartier, contactgegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekspecialisten. Daarnaast vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kamers, appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €220.000, de gemiddelde prijs van een woning is €303.468.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals kinderopvang, restaurants, scholen, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9351
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Westerkwartier mei 2024

In ons overzicht tref je het actuele woningaanbod van mei 2024. Zoom verder in op woonoppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, ligging, woningtype, bouwjaaren extra details als woninglabel en parkeermogelijkheden. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Noardeast-Fryslân of Achtkarspelen.

woning-te-koop-westerkwartier

Een appartement kopen in Westerkwartier

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, gebouwd op centraal gelegen locaties, meestal gelijkvloers, hebben lage stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Niet vergeten: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 100 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 790 m3 gas en 1810 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Westerkwartier

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 74 m2 & 108 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1220 kuub gas en 2370 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Westerkwartier is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt veel meer vrijheid, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 87 m2 – 131 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh stroom + 1350 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Westerkwartier

Een twee onder een kap houdt in twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 128 m2 & 150 m2.
 • Verwachting: er wordt 2870 kWh elektriciteit en 1380 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 en 196 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3590 elektra (kWh) + 1910 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Westerkwartier

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je budget is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Westerkwartier Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden bepaal je op basis van de marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Hij of zij gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan ga je de koopakte tekenen. Kijk goed of alles correct staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Aan de hand van het biedbedrag, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaars in Westerkwartier

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van een woning bepaalt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de tabel hieronder tonen wij gegevens van taxateurs en makelaars in Westerkwartier en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Westerkwartier helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.550 – €2.850. In de volgende weergave vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Westerkwartier.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westerkwartier. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Westerkwartier

Recent (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze omgeving. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Westerkwartier en in de buurt. Belangrijk: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Bouwkundige keuring.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat kost een woning in Westerkwartier kopen?

In en rondom de gemeente Westerkwartier vinden we circa 27.494 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 24.718 (71,7%) koopwoningen en 2.776 (28%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 159 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €220.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €303.468. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat maakt dan er niet veel aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westerkwartier. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Westerkwartier?

Een woning in Westerkwartier gebruikt gemiddeld 1520 m3 aan gas en 2950 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (790 kuub aardgas en 1810 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is verbruikt de meeste energie (1910 m3 aan gas en 3590 kWh electriciteit). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Westerkwartier passen duurzame verwarmingsbronnen als dakisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor gezinnen wonen in Westerkwartier?

Deze omgeving kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente zijn 63.329 mensen die we kunnen onderverdelen in 26.371 verschillende huishoudens. Dat betreffen 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 gezinnen zonder kinderen en 10.037 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,36 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst calculeer je de huidige marktprijs en maak je een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of social media. Tevens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Westerkwartier?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Westerkwartier bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 9860, 9861.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie