Woning kopen Enumatil

Snel een woning kopen in Enumatil? Het is een erg populaire plek in de provincie Groningen. In de nabije omgeving zijn er verschillende faciliteiten als winkels, OV en scholen. Verder kan je hier genieten van een groen park en natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 27.494 huizen (71,7% koopwoning, 28% huurhuizen). De prijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €303.468. Op deze website bieden wij het recente woningaanbod in Enumatil, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Bovendien bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Groningen.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijwoningen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €220.000, de gemiddelde woningprijs is €303.468.
 • In de regio vind je volop faciliteiten zoals natuurgebieden, winkels, restaurants, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsEnumatil
Postcode9812
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Enumatil maart 2024

In deze lijst bieden we optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Zoom verder in op vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, woningtype, woonoppervlakteen relevante factoren als CV-ketel en rolstoelvriendelijk. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor een snelle bezichtiging Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Oldekerk, Niekerk, Briltil, Noordhorn of Garmerwolde.

woning-te-koop-enumatil

Eigen appartement kopen in Enumatil

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, gebouwd op centraal gelegen locaties, zijn gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vergen ook niet al te veel onderhoud. Niet vergeten: slechts een beperkt vloeroppervlak, een tuin ontbreekt vaak en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Goede ligging en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 – 105 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 790 m3 gas en doorgaans 1810 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Enumatil

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder lichtinval.

 • Een typische starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 74 m2 en 114 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1220 kuub gas en +/- 2370 kWh aan stroom.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Enumatil is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 84 m2 – 130 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2480 kWh elektriciteit & 1350 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Enumatil

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 120 m2 en 154 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2870 kWh stroom & 1380 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 & 199 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3590 stroom (kWh) + 1910 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Enumatil

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan doe je er goed aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Enumatil Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Tijdens een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze specialist zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Door middel van woningwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. In het laatste stadium die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Enumatil

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze deskundige onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder bekijk je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Enumatil en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Enumatil geeft je persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. De bank of adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.400 – €3.300. In de volgende weergave verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Enumatil.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Enumatil. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Enumatil

Recent (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Enumatil en omgeving. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Makelaarskosten.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Enumatil kopen?

In de hele gemeente Westerkwartier registreren wij 27.494 woonhuizen. Het gaat om 24.718 (71,7%) koopwoningen en 2.776 (28%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 159 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €220.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €303.468. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit heeft als gevolg dat de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Enumatil. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Enumatil?

Een woonobject in Westerkwartier verbruikt qua energie gem. zo’n 1520 m3 gas en 2950 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (790 kuub gas en 1810 kWh electriciteit. Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1910 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3590 elektra (kWh)). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Enumatil passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type gezinnen wonen in Enumatil?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 63.329 personen die we kunnen onderverdelen in 26.371 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 families zonder kinderen en 10.037 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,36 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en ga je aan de slag met een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of social media. Nu ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap begint het onderhandelen. Een passend bod ontvangen? Dan is het tijd voor het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Enumatil?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Enumatil zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9811, 9812.

Plaats een reactie