Woning kopen Oldekerk

Van plan om een woning te kopen in Oldekerk? Het is een geweldige plek in de provincie Groningen. In en rondom deze plek heb je toegang tot uiteenlopende faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. In aanvulling daarop vind je hier een schitterende natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. In 2024 zijn er in de gemeente 27.494 woningen (71,7% koophuis, 28% huur). De gemiddelde verkoopprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €303.468. Op dit woningplatform blader je door het woningaanbod in Oldekerk, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Je vindt hier een goede mix van tussenwoningen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €220.000, de gemiddelde transactieprijs is €303.468.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals scholen, winkels, natuurgebieden, restaurants, kinderopvang.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsOldekerk
Postcode9821
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Oldekerk februari 2024

In onderstaande weergave bekijk je alle huizen die te koop staan in februari 2024. Filter eenvoudig op vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtype, aantal kamersen andere woningeigenschappen als duurzaamheid & aanwezigheid van een bad. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook het nieuwste woningaanbod in Niekerk, Lucaswolde, Enumatil, Briltil en Noordhorn.

woning-te-koop-oldekerk

Studio of appartement kopen in Oldekerk

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, zijn uitstekend bereikbaar, in de regel gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Wat wel geldt: je hebt minder ruimte, vaak is er een gedeelde tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 – 104 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 790 m3 gas en +/- 1810 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Oldekerk

Een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Natuurlijk zijn er negatieve punten: vaak een klein tuintje en je hebt wat minder privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 75 m2 en 106 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1220 kuub gas en doorgaans 2370 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Oldekerk is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 90 m2 – 118 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2480 kWh elektra & 1350 m3 gas verbruikt

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Oldekerk

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 135 m2 en 151 m2.
 • Verwachting: er wordt 2870 kWh elektra & 1380 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 140 m2 – 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3590 stroom (kWh) & 1910 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Oldekerk

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te weten. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra hij een goede calculatie heeft wat jouw max. hypotheek is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je 24/7 woningen te koop in Oldekerk Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bieding stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Controleer zorgvuldig of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. A.d.h.v. aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en directe verbouwkosten wordt voor jou berekend hoeveel je moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Oldekerk

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en kopen van een huis. Deze woningdeskundige kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van een aantal factoren. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder bekijk je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Oldekerk en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Oldekerk geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.750 en €3.200. In onderstaande lijst bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Oldekerk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oldekerk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Oldekerk

Recent (februari 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In onderstaande visuele weergave doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Oldekerk en in de buurt. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Overdrachtsbelasting.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost nu een woning in Oldekerk kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Westerkwartier zijn er ruim 27.494 huizen. Het gaat daarbij om 24.718 (71,7%) koophuizen en 2.776 (28%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 159 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €220.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €303.468. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit houdt in dat dat je niet veel te kiezen hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oldekerk. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Oldekerk?

Een woonhuis in Westerkwartier kent een gem. verbruik van 1520 m3 aan gas en 2950 kWh electriciteit. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (790 kuub gas p/jaar en 1810 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (1910 kuub gas en 3590 stroom (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Oldekerk passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor huishoudens wonen in Oldekerk?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente verblijven 63.329 personen in 26.371 verschillende gezinnen. Het betreft 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 families zonder kinderen en 10.037 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,36 personen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Tevens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Hierna komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Oldekerk?

In deze regio zijn er meestal wel bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Oldekerk bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9821.

Plaats een reactie