Woning kopen Bourtange

Van plan om een woning te kopen in Bourtange? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Groningen. In de omgeving vind je voldoende faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Bovendien vind je in de directe omgeving mooie natuurgebieden waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. Er zijn in deze gemeente in totaal 11.937 huizen (67,1% koop, 30,1% huur). De prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €288.183. Op dit woningplatform bekijk je het beschikbare woningaanbod in Bourtange, gegevens van makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Groningen.
 • Je hebt de keuze uit bovenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €183.000, de gemiddelde huizenprijs is €288.183.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals kinderopvang, natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer, restaurants.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterwolde
PlaatsBourtange
Postcode9545
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.733
Aantal huishoudens11.205
Aantal huishoudens met kinderen3.356
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen11.937
Aantal koopwoningen10.173
Aantal huurwoningen1.764
Gemiddelde woonoppervlakte167 m2
Gemiddelde WOZ€183.000
Gemiddelde verkoopprijs€288.183
Gemiddeld gasverbruik1680 m3
Gemiddeld stroomverbruik3100 kWh

Woningaanbod Bourtange maart 2024

Met onze woningzoeker verstrekken we de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Maak een selectie aan de hand van ligging, woonoppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakteen andere eigenschappen zoals energielabel of mogelijkheden voor parkeren. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het nieuwste woningaanbod in Sellingen, Ter Apel, Vlagtwedde, Eesergroen en Ees.

woning-te-koop-bourtange

Een appartement kopen in Bourtange

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en je hebt weinig onderhoud. Belangrijke nadelen: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 94 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1020 m3 gas en doorgaans 2080 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Bourtange

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. De minpunten zijn: weinig ruimte in en rondom huis en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 & 113 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1360 kuub gas en +/- 2420 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Bourtange is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, minder last van schaduw en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 99 m2 en 122 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2560 kWh elektra + 1530 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Bourtange

Een twee onder een kap betekent twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 130 m2 en 143 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2810 kWh elektra & 1480 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 144 m2 en 199 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3580 elektriciteit (kWh) & 1950 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Bourtange

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om te beginnen met een financiële check. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je verantwoord kan lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Bourtange Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Breng een bod uit

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan ga je de koopakte tekenen. Check altijd of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. D.m.v. woningwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen wordt vastgesteld wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Bourtange

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze deskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet aan de hand van verschillende thema’s. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In het overzicht hieronder tonen wij adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Bourtange en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Bourtange geeft je natuurlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.950 en €2.950. In het schema hier verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Bourtange.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Bourtange. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Bourtange

In maart 2024 is er een groot aantal woning verkocht in deze buurt. In het overzicht hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Bourtange en direct omgeving. Disclaimer: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Kosten koper.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost nu een woning in Bourtange kopen?

In deze gemeente Westerwolde vinden we circa 11.937 huizen. Hierbij spreken we van 10.173 (67,1%) koophuizen en 1.764 (30,1%) huurwoningen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 167 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €183.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €288.183. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit betekent dat er maar beperkt aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Bourtange. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Bourtange?

Een woning in Westerwolde verbruikt qua energie gem. zo’n 1680 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3100 kWh elektra. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (1020 m3 per jaar aan gas en 2080 stroom (kWh). Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1950 kuub gas en 3580 electriciteit (kWh)). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Bourtange passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonneboiler, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in Bourtange?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 25.733 mensen die we kunnen onderverdelen in 11.205 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.648 eenpersoonshuishoudens, 4.201 families zonder kinderen en 3.356 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,15 mensen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en leg je bezichtigen vast in de agenda. Vervolgens krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in de koopakte en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Bourtange?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Bourtange zetten. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.westerwolde.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9545.

Plaats een reactie