Woning kopen Ter Apel

Jouw volgende woning kopen in Ter Apel? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Groningen. Op korte afstand heb je veel faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Ook geniet je hier ook van een park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 11.937 woningen (67,1% koophuis, 30,1% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde verkoopprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €288.183. Op deze website check je het actuele woningaanbod in Ter Apel, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Daarnaast lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €183.000, de gemiddelde prijs van een woning is €288.183.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden, kinderopvang, winkels.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterwolde
PlaatsTer Apel
Postcode9561
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.733
Aantal huishoudens11.205
Aantal huishoudens met kinderen3.356
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen11.937
Aantal koopwoningen10.173
Aantal huurwoningen1.764
Gemiddelde woonoppervlakte167 m2
Gemiddelde WOZ€183.000
Gemiddelde verkoopprijs€288.183
Gemiddeld gasverbruik1680 m3
Gemiddeld stroomverbruik3100 kWh

Woningaanbod Ter Apel maart 2024

In deze lijst bekijk je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Maak een selectie aan de hand van ligging, vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, aantal kamersen andere eigenschappen zoals duurzaamheid en mogelijkheden voor parkeren. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen die te koop staan in Ter Apelkanaal, Zandberg, Sellingen, Bourtange en Vlagtwedde.

woning-te-koop-ter-apel

Appartement kopen in Ter Apel

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn doorgaans gelijkvloers de stookkosten zijn laag en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: het is allemaal wat kleiner, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en lagere woonlasten.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 & 98 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 1020 m3 gas en 2080 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Ter Apel

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en vooral buiten minimale privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 74 m2 – 112 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1360 kuub gas en 2420 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Ter Apel is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt meer privacy, meer lichtinval en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 98 m2 en 129 m2.
 • Schatting: er wordt 2560 kWh elektra + 1530 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Ter Apel

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 122 m2 & 154 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2810 kWh elektriciteit en 1480 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Belangrijkste voordelen: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 & 195 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3580 elektriciteit (kWh) & 1950 gas (m3) gebruikt.

In vijf stappen een woning kopen in Ter Apel

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je inzicht hebt in wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Ter Apel Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Door een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod komt tot stand door de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze deskundige gaat mee met de rondleiding door de woning en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis te bevestigen. Aan de hand van het geaccepteerde bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen wordt vastgesteld hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in Ter Apel

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een geschikte woning. Deze specialist onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder kan je aan de slag met adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Ter Apel en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Ter Apel geeft advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.350 & €2.750. In het schema hier bekijk je adressen van financieel adviseurs in Ter Apel.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ter Apel. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Ter Apel

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Ter Apel en omgeving. Belangrijk detail: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer informatie over Hypotheekakte.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Ter Apel kopen?

In de buurt van de gemeente Westerwolde zijn er 11.937 woonobjecten. Dit zijn 10.173 (67,1%) koopwoningen en 1.764 (30,1%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 167 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €183.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €288.183. De woningmarkt is vrij oververhit. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Ter Apel. De doorlooptijd van een woning is kort en je dient vaak flink te overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Ter Apel?

Een woonhuis in Westerwolde gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1680 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3100 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (1020 kuub gas p/jaar en 2080 kWh electriciteit. Een groot vrijstaand woonhuis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1950 m3 gas voor verwarming en warm water en 3580 kWh elektra). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Ter Apel passen duurzame verwarmingsbronnen als vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Ter Apel?

Dit buurtschap heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente zijn 25.733 mensen in 11.205 verschillende huishoudens. Dit zijn 3.648 eenpersoonshuishoudens, 4.201 families zonder kinderen en 3.356 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,15 mensen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Populaire kanalen zijn Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hiervoor style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Daarna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Ter Apel?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Ter Apel laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.westerwolde.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9560, 9561.

Plaats een reactie