Woning kopen Westerwolde

Alles weten over woning kopen in Westerwolde? Het is een erg populaire plek in de provincie Groningen. Op korte afstand heb je meerdere dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Ook geniet je hier ook van een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er in totaal 11.937 woningen (67,1% koop, 30,1% huur). De prijs van een huis neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €288.183. Op dit huizenportaal blader je door het beschikbare woningaanbod in Westerwolde, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Groningen.
 • Het aanbod is divers met zowel kleine appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €183.000, de gemiddelde verkoopprijs is €288.183.
 • In de regio vind je volop faciliteiten zoals restaurants, openbaar vervoer, kinderopvang, sportclubs, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9551
Netnummer0597 (+31597)
Inwoners (gemeente)25.733
Aantal huishoudens11.205
Aantal huishoudens met kinderen3.356
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen11.937
Aantal koopwoningen10.173
Aantal huurwoningen1.764
Gemiddelde woonoppervlakte167 m2
Gemiddelde WOZ€183.000
Gemiddelde verkoopprijs€288.183
Gemiddeld gasverbruik1680 m3
Gemiddeld stroomverbruik3100 kWh

Woningaanbod Westerwolde juni 2024

Met onze woningzoeker bekijk je alle huizen die deze maand (juni 2024) te koop staan. Kies op basis van aantal kamers, woningtype, woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, vraagprijsen andere eigenschappen zoals zuinigheid of rolstoelvriendelijk. Je kunt direct contact zoeken met de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het woningaanbod Midden-Groningen, Veendam, Stadskanaal, Tynaarlo en Aa en Hunze.

woning-te-koop-westerwolde

Appartementen te koop Westerwolde

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, je vind ze veel in het centrum, zijn doorgaans gelijkvloers hebben weinig stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: het is een relatief kleine woning, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Centraal gelegen en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 64 m2 en 96 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 1020 m3 gas en doorgaans 2080 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Westerwolde

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 – 122 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1360 kuub gas en doorgaans 2420 kWh stroom.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Westerwolde is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 87 m2 – 126 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2560 kWh stroom en 1530 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Westerwolde

Een twee onder een kap wil zeggen 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 128 m2 en 143 m2.
 • Verwachting: er wordt 2810 kWh elektra en 1480 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: enorm veel (woon)ruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 141 m2 – 196 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3580 elektra (kWh) + 1950 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Westerwolde

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het het beste om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Westerwolde Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod zal afhangen van de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Neem goed door of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de koop in orde te maken. Aan de hand van woningwaarde, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen middelen en toekomstige verbouwingen ontvang je een advies over wat de maximale lening is en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaars en woningtaxateurs in Westerwolde

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en kopen van een huis. Deze expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Belangrijk: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de marktwaarde van een object berekend op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel bieden wij contactgegevens van taxateurs en makelaars in Westerwolde en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een erkend hypotheekadviseur in Westerwolde geeft advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.750 – €2.650. In onderstaande lijst tref je adressen van financieel adviseurs in Westerwolde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westerwolde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Westerwolde

Afgelopen maand (juni 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In het overzicht hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Westerwolde en omliggende plekken. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer informatie over Makelaarskosten.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Westerwolde kopen?

In deze gemeente Westerwolde zijn er ruim 11.937 woonobjecten. Je vindt hier circa 10.173 (67,1%) koopwoningen en 1.764 (30,1%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 167 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €183.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €288.183. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat houdt in dat dat je niet veel te kiezen hebt en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westerwolde. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Westerwolde?

Een huis in Westerwolde verbruikt qua energie gem. zo’n 1680 m3 per jaar aan gas en 3100 elektra (kWh). Een appartement is het meest zuinig (1020 m3 aan gas en 2080 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1950 kuub gas en 3580 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Westerwolde passen duurzame verwarmingsbronnen als warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Westerwolde?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 25.733 personen die we kunnen onderverdelen in 11.205 huishoudens. Wat meer specifiek: 3.648 eenpersoonshuishoudens, 4.201 gezinnen zonder kinderen en 3.356 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,15 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Daarbij moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan resteert alleen nog de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Westerwolde?

In de omgeving zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Westerwolde laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.westerwolde.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9698.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie