Woning kopen Meppel

Wil je een woning kopen in Meppel? Het is een heerlijke plek in de provincie Drenthe. Op korte afstand heb je meerdere faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Bovendien tref je hier een heerlijk natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 16.106 woningen (57,7% koopwoning, 42,3% huurhuizen). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €325.843. Op deze pagina blader je door het actuele woningaanbod in Meppel, contactgegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van rijwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €213.000, de basis verkoopprijs is €325.843.
 • In de regio vind je volop opties zoals winkels, natuurgebieden, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMeppel
Postcode7941
Netnummer0522 (+31522)
Inwoners (gemeente)33.920
Aantal huishoudens15.424
Aantal huishoudens met kinderen5.137
Gemiddelde huishoudensgrootte2,16
Aantal woningen16.106
Aantal koopwoningen11.847
Aantal huurwoningen4.259
Gemiddelde woonoppervlakte113 m2
Gemiddelde WOZ€213.000
Gemiddelde verkoopprijs€325.843
Gemiddeld gasverbruik1170 m3
Gemiddeld stroomverbruik2580 kWh

Woningaanbod Meppel mei 2024

In ons overzicht bieden we het actuele woningaanbod van mei 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woningtype, woonoppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaar, liggingen andere woningeigenschappen als energielabel en de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook het huizenaanbod in Staphorst, Westerveld, De Wolden, Hoogeveen of Borger-Odoorn.

woning-te-koop-meppel

Eigen appartement kopen in Meppel

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Gunstige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 en 103 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 790 m3 gas en daarbij 1820 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Meppel

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 81 m2 – 109 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1040 kuub gas en tevens 2490 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een specifiek hoekhuis in Meppel is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeswoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 91 m2 en 125 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2610 kWh elektriciteit & 1210 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Meppel

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 135 m2 & 149 m2.
 • Verwachting: er wordt 2980 kWh stroom & 1390 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 en 199 m2.
 • Verwachting: er wordt 3720 stroom (kWh) + 1850 gas (m3) verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Meppel

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Meppel Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Bij het bekijken van de woning zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen rond te maken. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen geld en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek geschikt is. Afsluitend breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Taxateurs en makelaardijen in Meppel

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het aankopen van een woning. Deze huis-expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Zo’n taxatierapport is een dossierstuk bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel vind je adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Meppel en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Meppel geeft je natuurlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.850 & €3.250. In de tabel hieronder vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Meppel.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Meppel. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Meppel

Deze maand (mei 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in de regio. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Meppel en omliggende plekken. Erg belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Grachtenpand.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Meppel kopen?

In de buurt van de gemeente Meppel vind je ongeveer 16.106 woonhuizen. Dit zijn 11.847 (57,7%) koopwoningen en 4.259 (42,3%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 113 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €213.000 en de gem. marktprijs is €325.843. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit betekent dat dat je als koper niet veel keuze hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Meppel. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Meppel?

Een huis in Meppel kent een gem. verbruik van 1170 m3 gas voor verwarming en warm water en 2580 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (790 kuub aardgas en 1820 elektra (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is verbruikt de meeste energie (1850 kuub aardgas en 3720 elektra (kWh)). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Meppel passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Meppel?

Deze omgeving is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente zijn 33.920 personen in 15.424 gezinnen. Het betreft 5.657 eenpersoonshuishoudens, 4.630 huishoudens zonder kinderen en 5.137 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,16 personen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Tevens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Meppel?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Meppel bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.meppel.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 7940, 7941, 7942, 7943, 7944, 7948.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie