Woning kopen Oterleek

Jouw volgende woning kopen in Oterleek? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Noord-Holland. In de nabije buurt heb je verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Daarbij tref je hier een heerlijk natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 51.656 woningen (58,5% koopwoning, 41,4% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €365.446. Op deze pagina vind je het laatste woningaanbod in Oterleek, gegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Noord-Holland.
 • Je vindt hier een goede mix van bovenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €245.000, de gemiddelde woningprijs is €365.446.
 • Je hebt hier toegang tot diverse opties zoals kinderopvang, sportclubs, natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteAlkmaar
PlaatsOterleek
Postcode1842
Netnummer072 (+3172)
Inwoners (gemeente)109.436
Aantal huishoudens52.179
Aantal huishoudens met kinderen16.704
Gemiddelde huishoudensgrootte2,08
Aantal woningen51.656
Aantal koopwoningen32.763
Aantal huurwoningen18.893
Gemiddelde woonoppervlakte104 m2
Gemiddelde WOZ€245.000
Gemiddelde verkoopprijs€365.446
Gemiddeld gasverbruik1040 m3
Gemiddeld stroomverbruik2510 kWh

Woningaanbod Oterleek maart 2024

In het overzicht hieronder check je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Zoek specifiek o.b.v. ligging, aantal kamers, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakteen additionele aspecten als zuinigheid & de aanwezigheid van een kelder. Bel of mail het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Grootschermer, Zuidschermer, Stompetoren, Sint Pancras en Koedijk.

woning-te-koop-oterleek

Aanbod appartement kopen in Oterleek

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Deze studio’s zijn voordelig, vaak gelegen op een centrale plek, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en je hebt weinig onderhoud. Minpunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 68 m2 – 104 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 710 m3 gas en daarbij 1890 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Oterleek

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 – 121 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1080 kuub gas en tevens 2690 kWh elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Oterleek is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 & 119 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2820 kWh stroom & 1290 m3 gas gebruikt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Oterleek

De definitie van een twee onder een kap is: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 128 m2 en 150 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3190 kWh elektriciteit en 1430 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 en 194 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3770 elektriciteit (kWh) en 1860 gas (m3) verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Oterleek

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Op het moment dat je weet wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Oterleek Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze persoon gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen rond te maken. Op basis van het biedbedrag, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Oterleek

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze deskundige kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een specialist die de waarde van een woning bepaalt door te kijken naar diverse aspecten. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder tonen wij adressen van kantoren zoals taxatie specialisten en makelaars in Oterleek en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Oterleek geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 – €2.700. In het schema hier verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Oterleek.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oterleek. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Oterleek

Recent (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Oterleek en in de buurt. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Glasvezel vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost nu een woning in Oterleek kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Alkmaar zijn er ruim 51.656 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 32.763 (58,5%) koophuizen en 18.893 (41,4%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 104 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €245.000 en de gem. marktprijs is €365.446. De woningmarkt is vrij oververhit. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er relatief weinig huizen te koop staan en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oterleek. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Oterleek?

Een woning in Alkmaar verbruikt gemiddeld 1040 m3 per jaar aan gas en 2510 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (710 kuub aardgas en 1890 kWh electriciteit. Een groot vrijstaand woonhuis neemt flink meer energie af (1860 kuub aardgas en 3770 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Oterleek passen duurzame bronnen zoals warmtepomp, zonneboiler, dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Oterleek?

Dit buurtschap kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente wonen 109.436 mensen in 52.179 verschillende gezinnen. Wat meer specifiek: 21.177 eenpersoonshuishoudens, 14.298 families zonder kinderen en 16.704 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,08 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of social media en marktplaats. Daarbij maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Oterleek?

In deze regio kun je kiezen voor bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Oterleek zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.alkmaar.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 1842.

Plaats een reactie