Woning kopen Zuidschermer

Alles weten over woning kopen in Zuidschermer? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Noord-Holland. In de nabije buurt zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Tevens vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente staan er 51.656 woningen (58,5% koopwoning, 41,4% huur). De gemiddelde prijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €365.446. Op dit huizenplatform blader je door het woningaanbod in Zuidschermer, adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Noord-Holland.
 • Er is een mix van rijwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €245.000, de gemiddelde prijs van een woning is €365.446.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals scholen, winkels, restaurants, sportclubs, kinderopvang.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteAlkmaar
PlaatsZuidschermer
Postcode1846
Netnummer0299 (+31299)
Inwoners (gemeente)109.436
Aantal huishoudens52.179
Aantal huishoudens met kinderen16.704
Gemiddelde huishoudensgrootte2,08
Aantal woningen51.656
Aantal koopwoningen32.763
Aantal huurwoningen18.893
Gemiddelde woonoppervlakte104 m2
Gemiddelde WOZ€245.000
Gemiddelde verkoopprijs€365.446
Gemiddeld gasverbruik1040 m3
Gemiddeld stroomverbruik2510 kWh

Woningaanbod Zuidschermer juni 2024

In deze lijst blader je door alle woningen die in juni 2024 te koop worden aangeboden. Selecteer op woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, aantal kamers, ligging, vraagprijsen relevante factoren als verwarming & aanwezigheid van een bad. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook woningen die te koop staan in Driehuizen, Bergen, Grootschermer, Oterleek & Stompetoren.

woning-te-koop-zuidschermer

Een appartement kopen in Zuidschermer

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Negatieve aspecten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Centraal gelegen en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 – 99 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 710 m3 gas en +/- 1890 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Zuidschermer

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 & 120 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1080 kuub gas en +/- 2690 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Zuidschermer is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 – 119 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2820 kWh stroom + 1290 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Zuidschermer

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 120 m2 – 143 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3190 kWh stroom & 1430 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 153 m2 en 194 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3770 stroom (kWh) + 1860 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Zuidschermer

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan adviseren wij om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. In de situatie dat je weet wat je budget is kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Op de website van Funda, maar ook Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je woningen te koop in Zuidschermer Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze professional loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! De koopakte zal dan worden samengesteld. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering rond te maken. Op basis van de overeengekomen prijs, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en woningtaxateurs in Zuidschermer

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Hij of zij weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de marktwaarde van een object berekend door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder bieden wij namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Zuidschermer en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Zuidschermer geeft je natuurlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.250 – €3.150. In het schema hier vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Zuidschermer.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zuidschermer. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Zuidschermer

In juni 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Zuidschermer en omgeving. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Inboedelverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Zuidschermer kopen?

In de gemeente Alkmaar registreren wij 51.656 woningen. De verdeling is als volgt: 32.763 (58,5%) koophuizen en 18.893 (41,4%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 104 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €245.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €365.446. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zuidschermer. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Zuidschermer?

Een woning in Alkmaar kent een gem. verbruik van 1040 kuub gas p/jaar en 2510 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (710 kuub gas en 1890 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt vaak het meeste energie (1860 kuub gas p/jaar en 3770 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Zuidschermer passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, dubbel glas toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Zuidschermer?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente verblijven 109.436 inwoners die we kunnen onderverdelen in 52.179 verschillende huishoudens. Hier wonen 21.177 eenpersoonshuishoudens, 14.298 gezinnen zonder kinderen en 16.704 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,08 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Maak gebruik van Funda, Open Huizen dagen of social media. Hierna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. Daarna starten biedingen en onderhandelingen. Een passend bod ontvangen? Dan teken je de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Zuidschermer?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Zuidschermer realiseren. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.alkmaar.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 1844, 1846, 1847.

Plaats een reactie