Woning kopen Bergen

Van plan om een woning te kopen in Bergen? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. In de buurt zijn er verschillende voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. In aanvulling daarop ontdek je hier een heerlijk natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente heeft 15.353 woningen (67% koopwoning, 32,5% huur, particulier en woningcorporaties). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €659.453. Op dit woningplatform bekijk je het actuele woningaanbod in Bergen, adressen van kantoren als aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Daarnaast lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Noord-Holland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijtjeshuizen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €439.000, de doorsnee verkoopprijs is €659.453.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, openbaar vervoer, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteBergen Noord-Holland
PlaatsBergen
Postcode1861
Netnummer072 (+3172)
Inwoners (gemeente)29.839
Aantal huishoudens13.836
Aantal huishoudens met kinderen4.101
Gemiddelde huishoudensgrootte2,09
Aantal woningen15.353
Aantal koopwoningen10.929
Aantal huurwoningen4.424
Gemiddelde woonoppervlakte130 m2
Gemiddelde WOZ€439.000
Gemiddelde verkoopprijs€659.453
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2820 kWh

Woningaanbod Bergen mei 2024

In deze lijst krijg je inzicht in het actuele woningaanbod van mei 2024. Filter eenvoudig op ligging, aantal kamers, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtypeen relevante factoren als energieneutraal en mogelijkheden voor parkeren. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het huizenaanbod in Bergen aan Zee, Schoorl, Driehuizen, Zuidschermer of Grootschermer.

woning-te-koop-bergen

Appartementen te koop Bergen

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn vaak gunstig gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, verbruiken niet al te veel energie en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: het is een relatief kleine woning, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Goede ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 97 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 900 m3 gas en tevens 1930 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Bergen

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. Nadelen zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 70 m2 – 108 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1190 kuub gas & 2520 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Bergen is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 87 m2 & 113 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2700 kWh elektriciteit en 1370 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Bergen

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 131 m2 en 144 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3140 kWh elektriciteit & 1630 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 en 190 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 4000 elektra (kWh) & 2200 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Bergen

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Eens je weet wat jouw bestedingsruimte is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Bergen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. Aan de hand van aankoopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek geschikt is. In de laatste fase onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Bergen

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de marktwaarde van een object berekend aan de hand van verschillende thema’s. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de bijgaande tabel bekijk je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Bergen en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Bergen geeft je natuurlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De bank of adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.600 & €2.950. In de tabel hieronder verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Bergen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Bergen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Bergen

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in de regio. In het overzicht hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Bergen en in de buurt. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Brandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Bergen kopen?

In de hele gemeente Bergen Noord-Holland zijn er ruim 15.353 woonobjecten. Je vindt hier circa 10.929 (67%) koopwoningen en 4.424 (32,5%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 130 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €439.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €659.453. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat de keuzes zeer beperkt zijn en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Bergen. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Bergen?

Een woonobject in Bergen Noord-Holland verbruikt qua energie gem. zo’n 1430 m3 gas en 2820 stroom (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (900 m3 per jaar aan gas en 1930 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (2200 kuub gas p/jaar en 4000 kWh stroom). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Bergen passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie, zonneboiler toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Bergen?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 29.839 mensen in 13.836 gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 5.142 eenpersoonshuishoudens, 4.593 families zonder kinderen en 4.101 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,09 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een publiciteitsplan. Bekende kanalen zijn Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Tevens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Bergen?

In deze regio zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Bergen realiseren. Informeer bij de gemeente (www.bergen-nh.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 1860, 1861, 1862.

Plaats een reactie