Woning kopen Ballum

Jouw volgende woning kopen in Ballum? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. Op korte afstand bestaan er meerdere dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Bovendien vind je hier een groen park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. Er zijn in deze gemeente in totaal 1.753 woningen (67,8% koophuis, 30,9% huur). De gemiddelde woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €345.157. Op dit woningplatform bekijk je het nieuwe woningaanbod in Ballum, adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit rijtjeshuizen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €253.000, de gemiddelde woningprijs is €345.157.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals sportclubs, winkels, scholen, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAmeland
PlaatsBallum
Postcode9162
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)3.716
Aantal huishoudens1.732
Aantal huishoudens met kinderen510
Gemiddelde huishoudensgrootte2,13
Aantal woningen1.753
Aantal koopwoningen1.398
Aantal huurwoningen355
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€253.000
Gemiddelde verkoopprijs€345.157
Gemiddeld gasverbruik1570 m3
Gemiddeld stroomverbruik3100 kWh

Woningaanbod Ballum februari 2024

In het overzicht hieronder bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, vraagprijs, woonoppervlakte, ligging, woningtype, bouwjaaren andere eigenschappen zoals duurzaamheid of rolstoelvriendelijk. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook huizen te koop in Nes, Buren, Hollum, Bornwird en Raard.

woning-te-koop-ballum

Studio of appartement kopen in Ballum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, ze zijn centraal gelegen, bijna altijd gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en je hebt weinig onderhoud. Maar let op: het is allemaal wat kleiner, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en minder energiekosten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 & 101 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 1250 m3 gas en tevens 2580 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Ballum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn betaalbaar en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 80 m2 en 111 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1110 kuub gas en gem. 2350 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Ballum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 – 129 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2860 kWh elektriciteit & 1420 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Ballum

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 131 m2 & 149 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2860 kWh elektriciteit & 1290 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is ontzettend veel woonruimte en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 en 190 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 elektra (kWh) en 1850 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Ballum

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Pararius, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Ballum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Check altijd of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de woning af te ronden. A.d.h.v. woningwaarde, kosten koper (k.k.), in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaardijen in Ballum

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van een aantal factoren. Dit taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel bekijk je namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Ballum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Ballum geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.400 & €2.650. In het schema hier verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Ballum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ballum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Ballum

Deze maand (februari 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Ballum en omliggende plekken. Belangrijk detail: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Kosten koper.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Ballum kopen?

In deze gemeente Ameland vind je ongeveer 1.753 huizen. Het gaat daarbij om 1.398 (67,8%) koopwoningen en 355 (30,9%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 142 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €253.000 en de gem. marktprijs is €345.157. De woningmarkt is krap. Dit heeft als gevolg dat dat je niet veel te kiezen hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ballum. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Ballum?

Een woning in Ameland gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1570 m3 gas voor verwarming en warm water en 3100 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (1250 m3 gas voor verwarming en warm water en 2580 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1850 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Ballum passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Ballum?

Deze regio heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 3.716 personen in 1.732 gezinnen. Wat meer specifiek: 674 eenpersoonshuishoudens, 548 gezinnen zonder kinderen en 510 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,13 personen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Ook maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en plan je bezichtigingen in. Daarna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Ballum?

In de omgeving zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Ballum bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.ameland.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 9162.

Plaats een reactie