Woning kopen Hollum

Jouw ideale woning kopen in Hollum? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de omgeving vind je diverse dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Verder geniet je hier ook van een mooi en rustig natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. Er zijn in deze gemeente in totaal 1.753 huizen (67,8% koop, 30,9% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde prijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €345.157. Op dit huizenportaal tonen wij het laatste woningaanbod in Hollum, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Ook lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleinere huizen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €253.000, de gemiddelde woningprijs is €345.157.
 • In de buurt vind je volop opties zoals winkels, scholen, natuurgebieden, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAmeland
PlaatsHollum
Postcode9161
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)3.716
Aantal huishoudens1.732
Aantal huishoudens met kinderen510
Gemiddelde huishoudensgrootte2,13
Aantal woningen1.753
Aantal koopwoningen1.398
Aantal huurwoningen355
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€253.000
Gemiddelde verkoopprijs€345.157
Gemiddeld gasverbruik1570 m3
Gemiddeld stroomverbruik3100 kWh

Woningaanbod Hollum april 2024

In het schema hierna bieden we alle huizen die te koop staan in april 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als ligging, woningtype, perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakteen relevante factoren als energieprestaties & en de aanwezigheid van een balkon. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook huizen te koop in Ballum, Nes, Bornwird, Raard en Foudgum.

woning-te-koop-hollum

Studio of appartement kopen in Hollum

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Wat wel geldt: het is een relatief kleine woning, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en erg waardevast.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 92 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 1250 m3 gas en gem. 2580 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Hollum

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 88 m2 en 123 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1110 kuub gas en 2350 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

De betekenis van een hoekhuis in Hollum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een tussenwoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 88 m2 en 130 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2860 kWh elektra & 1420 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Hollum

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 126 m2 en 152 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2860 kWh elektra & 1290 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je geniet een grote mate van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 145 m2 en 203 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 stroom (kWh) & 1850 gas (m3)afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Hollum

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat hij berekend heeft wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Hollum Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en de bestedingsruimte qua lening. Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte kan dan opgesteld worden. Check altijd of alles klopt en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van de woning definitief te regelen. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, kosten koper (k.k.), in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In de laatste fase ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Hollum

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een passend koophuis. Deze woningdeskundige heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de marktwaarde van een object berekend door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Hieronder bekijk je gegevens van taxateurs en makelaars in Hollum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Hollum geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 & €2.750. In de volgende weergave tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Hollum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hollum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Hollum

De afgelopen periode (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Hollum en daarbuiten. Belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Check ook meer details over Voorlopig koopcontract.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Hollum kopen?

In de buurt van de gemeente Ameland bestaan er circa 1.753 woonhuizen. Het gaat daarbij om 1.398 (67,8%) koophuizen en 355 (30,9%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 142 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €253.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €345.157. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hollum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Hollum?

Een huis in Ameland verbruikt gemiddeld 1570 m3 gas en 3100 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (1250 m3 per jaar aan gas en 2580 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1850 kuub gas en 3460 kWh stroom). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Hollum passen duurzame oplossingen als warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Hollum?

Deze buurt kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente verblijven 3.716 personen die we kunnen onderverdelen in 1.732 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 674 eenpersoonshuishoudens, 548 families zonder kinderen en 510 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,13 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan leg je alles vast in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Hollum?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Hollum bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.ameland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9160, 9161.

Plaats een reactie