Woning kopen Raard

Een woning kopen in Raard? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije omgeving bestaan er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook vind je hier een groen park en natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 20.690 woningen (66,4% koopwoning, 33% huur, particulier en woningcorporaties). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €253.816. Op dit huizenportaal bekijk je het huidige woningaanbod in Raard, adresgegevens van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekmakelaars. Ook lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van bovenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is €253.816.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals scholen, openbaar vervoer, winkels, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsRaard
Postcode9155
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Raard maart 2024

Bijgaand maak je kennis met optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Maak een selectie aan de hand van perceeloppervlakte, ligging, vraagprijs, woningtype, aantal kamers, woonoppervlakteen meer onderwerpen zoals energieprestaties en aanwezigheid van een bad. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook huizen te koop in Bornwird, Hollum, Foudgum, Brantgum en Waaxens.

woning-te-koop-raard

Een appartement kopen in Raard

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, vaak gelegen op een centrale plek, zijn doorgaans gelijkvloers gebruiken weinig gas en stroom en de VvE doet het onderhoud. Minpunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 – 96 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 890 m3 gas en daarbij 1770 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Raard

Een tussenwoning is een woningtype waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 75 m2 – 109 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1180 kuub gas & 2140 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Raard is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 97 m2 en 128 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2230 kWh elektra en 1290 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Raard

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 120 m2 & 148 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2430 kWh elektriciteit en 1310 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 142 m2 & 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3280 stroom (kWh) & 1740 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Raard

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer je weet wat jouw bestedingsruimte is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Raard Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Wanneer je de woning doorloopt zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze makelaar gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan wordt de koopakte opgesteld. Neem goed door of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop in orde te maken. D.m.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen geld en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek geschikt is. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Raard

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het aankopen van een woning. Deze persoon kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Goed om te weten: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Het taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder bekijk je gegevens van taxatie experts en makelaars in Raard en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Raard geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De bank of adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.600 en €2.550. In de lijst hierna vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Raard.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Raard. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Raard

Deze maand (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Raard en in de buurt. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Bouwkundige keuring.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Raard kopen?

In de hele gemeente Noardeast-Fryslân vinden we circa 20.690 woonhuizen. Dit zijn 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurwoningen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €172.000 en de gem. marktprijs is €253.816. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit heeft als gevolg dat dat je niet veel te kiezen hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Raard. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Raard?

Een woning in Noardeast-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 m3 gas voor verwarming en warm water en 2640 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (890 m3 gas voor verwarming en warm water en 1770 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis is topverbruiker qua energie (1740 kuub aardgas en 3280 stroom (kWh)). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Raard passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Raard?

Deze buurt heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 45.228 inwoners in 19.440 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 families zonder kinderen en 6.901 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hiervoor ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is komen de biedingen binnen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Raard?

In deze buurt vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Raard bouwen of laten bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 9155.

Plaats een reactie