Woning kopen Ameland

Jouw ideale woning kopen in Ameland? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de buurt zijn er veel dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Daarbij tref je hier een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In totaal zijn er in deze gemeente 1.753 woningen (67,8% koop, 30,9% huur). De gemiddelde transactieprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €345.157. Op dit huizenplatform check je het actuele woningaanbod in Ameland, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €253.000, de gemiddelde huizenprijs is €345.157.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels, sportclubs, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAmeland
Postcode9162
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)3.716
Aantal huishoudens1.732
Aantal huishoudens met kinderen510
Gemiddelde huishoudensgrootte2,13
Aantal woningen1.753
Aantal koopwoningen1.398
Aantal huurwoningen355
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€253.000
Gemiddelde verkoopprijs€345.157
Gemiddeld gasverbruik1570 m3
Gemiddeld stroomverbruik3100 kWh

Woningaanbod Ameland juli 2024

In het schema hierna verstrekken we optionele koophuizen die in juli 2024 worden verkocht. Zoek op ligging, woningtype, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaaren andere eigenschappen zoals zuinigheid & parkeermogelijkheden. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Schiermonnikoog, Smallingerland, Dantumadiel, Leeuwarden & Vlieland.

woning-te-koop-ameland

Appartement kopen in Ameland

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, zijn uitstekend bereikbaar, vaak gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Minpunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, een tuin ontbreekt vaak en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alles gelijkvloers en zeer levensloopbestendig.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 95 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1250 m3 gas en daarbij 2580 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Ameland

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: een kleine achtertuin en je hebt minder lichtinval.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 123 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1110 kuub gas en daarbij 2350 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Ameland is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt meer privacy, er komt meer daglicht binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeswoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 91 m2 – 122 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2860 kWh stroom + 1420 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Ameland

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 & 154 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2860 kWh elektriciteit en 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: enorm veel (woon)ruimte en je hebt het meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 & 191 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3460 elektra (kWh) & 1850 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Ameland

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens hij berekend heeft wat je verantwoord kan lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Ameland Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering af te handelen. Door middel van aankoopwaarde, notariële kosten, kosten koper, belastingen, zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen calculeert de specialist hoeveel je moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in Ameland

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand tref je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Ameland en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Ameland helpt je bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 & €3.200. In onderstaande lijst verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Ameland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ameland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Ameland

Recent (juli 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Ameland en omliggende plekken. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Hypotheek oversluiten.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Hoe duur is een woning in Ameland kopen?

In de hele gemeente Ameland bestaan er circa 1.753 huizen. Het gaat om 1.398 (67,8%) koophuizen en 355 (30,9%) huurhuizen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 142 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €253.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €345.157. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat houdt in dat er niet veel aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ameland. Je moet er heel snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Ameland?

Een huis in Ameland heeft een verbruik van gemiddeld 1570 m3 aan gas en 3100 stroom (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (1250 m3 gas en 2580 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1850 m3 gas en 3460 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Ameland passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor gezinnen wonen in Ameland?

Deze regio kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 3.716 inwoners die we kunnen onderverdelen in 1.732 gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 674 eenpersoonshuishoudens, 548 families zonder kinderen en 510 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,13 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Daarbij style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en maak je afspraken voor een rondleiding. In de vervolgstap begint het onderhandelen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de notariële leveringsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Ameland?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Ameland laten ontwerpen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.ameland.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9164.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie