Woning kopen Best

Wil je een woning kopen in Best? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Brabant. In deze levendige buurt zijn er verschillende voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Bovendien vind je hier een groot natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente heeft 12.977 woningen (71,6% koop, 28,2% huurwoning). De gemiddelde prijs van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €414.438. Op Woningassistent.nl blader je door het woningaanbod in Best, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Bovendien vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Brabant.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleinere huizen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €305.000, de gemiddelde prijs van een woning is €414.438.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals openbaar vervoer, sportclubs, scholen, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Noord-Brabant
GemeenteBest
Postcode5683
Netnummer0499 (+31499)
Inwoners (gemeente)29.988
Aantal huishoudens12.839
Aantal huishoudens met kinderen4.933
Gemiddelde huishoudensgrootte2,33
Aantal woningen12.977
Aantal koopwoningen10.390
Aantal huurwoningen2.587
Gemiddelde woonoppervlakte129 m2
Gemiddelde WOZ€305.000
Gemiddelde verkoopprijs€414.438
Gemiddeld gasverbruik1250 m3
Gemiddeld stroomverbruik3170 kWh

Woningaanbod Best mei 2024

Bijgaand krijg je inzicht in alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Zoek op aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, ligging, vraagprijs, woningtypeen relevante factoren als energieprestaties of en de aanwezigheid van een balkon. Meer weten? Informeer dan bij de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je het nieuwste woningaanbod in Oirschot, Son en Breugel, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo of Eindhoven.

woning-te-koop-best

Studio of appartement kopen in Best

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, zijn zeer energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Belangrijke nadelen: je hebt minder ruimte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 93 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 730 m3 gas en +/- 1970 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Best

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 81 m2 – 120 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1160 kuub gas en 3090 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Best is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 88 m2 & 116 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 3270 kWh stroom + 1320 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Best

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 129 m2 en 140 m2.
 • Verwachting: er wordt 3760 kWh elektra & 1530 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 143 m2 en 203 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4660 elektra (kWh) + 1980 gas (m3)verstookt.

5-stappenplan: een woning kopen in Best

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Op de website van Funda, maar ook Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huispedia, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Best Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. Je koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. A.d.h.v. de overeengekomen prijs, kosten koper (k.k.), zelf in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in Best

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een passend koophuis. Deze persoon heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt je bij het verkoopproces. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Hieronder tref je gegevens van taxateurs en makelaars in Best en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een deskundige hypotheekadviseur in Best geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 & €3.250. In het schema hier check je adressen van financieel adviseurs in Best.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Best. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Best

In mei 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze regio. Hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Best en omgeving. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Bekijk ook meer informatie over Woonboot.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Best kopen?

In en rondom de gemeente Best bestaan er circa 12.977 huizen. Dit zijn 10.390 (71,6%) koophuizen en 2.587 (28,2%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 129 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €305.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €414.438. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat maakt dan het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Best. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Best?

Een huis in Best verbruikt gemiddeld 1250 m3 aan gas en 3170 elektra (kWh). Een appartement is het meest zuinig (730 m3 gas en 1970 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa is topverbruiker qua energie (1980 m3 gas en 4660 kWh electriciteit). Veel bezitters van huizen te koop in Best passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Best?

Deze buurt heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 29.988 mensen in 12.839 gezinnen. Hier wonen 3.779 eenpersoonshuishoudens, 4.127 gezinnen zonder kinderen en 4.933 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,33 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Daarna kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Best?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Best zetten. Doe navraag bij de gemeente (www.gemeentebest.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 5680, 5681, 5682, 5683, 5684, 5685.

Plaats een reactie