Woning kopen Buinen

Van plan om een woning te kopen in Buinen? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Drenthe. Op korte afstand zijn er allerhande voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Verder geniet je hier ook van een schitterende natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. In totaal zijn er in deze gemeente 11.224 woningen (73,8% koop, 26,1% huurhuizen). De huizenprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €305.783. Op deze informatieve website bekijk je het woningaanbod in Buinen, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €204.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €305.783.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsBuinen
Postcode9528
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Buinen april 2024

Met onze woningzoeker verstrekken we alle woningen die in april 2024 te koop worden aangeboden. Zoek op ligging, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakteen relevante factoren als energieprestaties of aanwezigheid van een bad. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Borger, Drouwen, Bronneger, Bronnegerveen of Drouwenerveen.

woning-te-koop-buinen

Een appartement kopen in Buinen

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn ook nog eens onderhoudsarm Vergeet niet: het is allemaal wat kleiner, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 62 m2 & 98 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 930 m3 gas en tevens 1850 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Buinen

Een tussenwoning is een woningtype die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 84 m2 – 123 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1260 kuub gas en gem. 2460 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

De betekenis van een hoekhuis in Buinen is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 90 m2 en 111 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2540 kWh elektriciteit & 1380 m3 gas gebruikt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Buinen

Een twee onder een kap wil zeggen 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 131 m2 en 152 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2740 kWh stroom + 1430 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Er is veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 en 200 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3660 elektra (kWh) & 1940 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Buinen

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra het duidelijk is wat jouw bestedingsruimte is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Pararius, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Buinen zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding zal afhangen van de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te handelen. Gebaseerd op aankoopwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaardijen in Buinen

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van vaste criteria. Het taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder bekijk je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Buinen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Buinen geeft je natuurlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 & €2.500. In onderstaande lijst vind je gegevens van financieel adviseurs in Buinen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Buinen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Buinen

De afgelopen periode (april 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze buurt. In de zoekmachine hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Buinen en daarbuiten. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Lees ook verder over Makelaar.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost een woning in Buinen kopen?

In deze gemeente Borger-Odoorn bestaan er circa 11.224 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 10.414 (73,8%) koophuizen en 810 (26,1%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 151 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €204.000 en de gem. marktprijs is €305.783. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Buinen. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Buinen?

Een woning in Borger-Odoorn verbruikt qua energie gem. zo’n 1640 m3 gas en 3110 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (930 m3 per jaar aan gas en 1850 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1940 m3 gas voor verwarming en warm water en 3660 kWh stroom). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Buinen passen duurzame investeringen zoals zonneboiler, dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Buinen?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente wonen 25.559 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.232 gezinnen. Dit zijn 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 families zonder kinderen en 3.628 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,25 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Daarna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Buinen?

In deze regio zijn diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Buinen realiseren. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9528.

Plaats een reactie