Woning kopen Drouwen

Snel een woning kopen in Drouwen? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. In de omgeving zijn er voldoende voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarnaast geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In totaal zijn er in deze gemeente 11.224 woningen (73,8% koophuis, 26,1% huur). De gemiddelde woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €305.783. Op dit woningportaal check je het beschikbare woningaanbod in Drouwen, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Drenthe.
 • Je vindt hier een goede mix van tussenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €204.000, de gemiddelde transactieprijs is €305.783.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals openbaar vervoer, scholen, natuurgebieden, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsDrouwen
Postcode9533
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Drouwen april 2024

Met onze huizenzoeker ontdek je optionele koophuizen die in april 2024 worden verkocht. Zoek op aantal kamers, perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtypeen andere eigenschappen zoals energielabel of de aanwezigheid van een kelder. Neem contact op met de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Westdorp, Ellertshaar, Borger, Buinen & Bronneger.

woning-te-koop-drouwen

Appartementen te koop Drouwen

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, vaak gelegen op een centrale plek, bijna altijd gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en je hebt weinig onderhoud. Maar let op: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 101 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 930 m3 gas en 1850 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Drouwen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 74 m2 – 113 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1260 kuub gas en +/- 2460 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Drouwen is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt wat minder inkijk, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 87 m2 – 119 m2.
 • Schatting: er wordt 2540 kWh stroom & 1380 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Drouwen

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Soms staat de ene woning haaks op de andere. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het betaalbaar is. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 124 m2 en 144 m2.
 • Verwachting: er wordt 2740 kWh elektriciteit en 1430 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Belangrijkste voordelen: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 151 m2 en 192 m2.
 • Verwachting: er wordt 3660 elektriciteit (kWh) & 1940 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Drouwen

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via websites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl kan je woningen te koop in Drouwen Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. De overeengekomen koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van het huis te bevestigen. D.m.v. de overeengekomen prijs, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Drouwen

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het aankopen van een woning. Deze specialist zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport heb je nodig bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel tref je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Drouwen en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Drouwen geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur loopt jouw financiële situatie door en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.450 – €3.100. In de tabel hieronder bieden we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Drouwen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Drouwen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Drouwen

Deze maand (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Drouwen en omliggende plekken. Goed om te weten: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Verkoopmakelaar.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost gemiddeld een woning in Drouwen kopen?

In deze gemeente Borger-Odoorn zijn er ruim 11.224 woonhuizen. Het gaat daarbij om 10.414 (73,8%) koophuizen en 810 (26,1%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 151 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €204.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €305.783. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Drouwen. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Drouwen?

Een woonobject in Borger-Odoorn gebruikt gemiddeld 1640 kuub gas p/jaar en 3110 kWh electriciteit. Een appartement of flat is relatief zuinig (930 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1850 stroom (kWh). Een vrijstaande woning heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1940 kuub aardgas en 3660 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Drouwen passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Drouwen?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 25.559 personen in 11.232 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 gezinnen zonder kinderen en 3.628 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,25 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de NVM Open Huizen Dag of je eigen netwerk. Daarna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens begint het onderhandelen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Drouwen?

In deze buurt zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Drouwen bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.borger-odoorn.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9533.

Plaats een reactie