Woning kopen Drouwenerveen

Plannen om een woning te kopen in Drouwenerveen? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. In de nabije omgeving heb je diverse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarbij vind je in de directe omgeving een prachtige natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente heeft 11.224 woningen (73,8% koopwoning, 26,1% huur). De woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €305.783. Op deze informatieve website bekijk je het woningaanbod in Drouwenerveen, adressen van kantoren als aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Je vindt hier een goede mix van rijtjeshuizen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €204.000, de gemiddelde woningprijs is €305.783.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals scholen, natuurgebieden, winkels, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsDrouwenerveen
Postcode9525
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Drouwenerveen april 2024

In onderstaande weergave maak je kennis met alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Filter eenvoudig op woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, aantal kamers, vraagprijs, liggingen relevante factoren als energielabel & de aanwezigheid van een kelder. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een snelle bezichtiging Op de Woningassistent bekijk je het nieuwste woningaanbod in Bronnegerveen, Bronneger, Buinerveen, Drouwenermond & Nieuw-Buinen.

woning-te-koop-drouwenerveen

Appartement kopen in Drouwenerveen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alles gelijkvloers en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 70 m2 – 105 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 930 m3 gas en +/- 1850 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Drouwenerveen

Een tussenwoning is een woningtype gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. Nadelen zijn: vaak een klein tuintje en vooral buiten minimale privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 – 111 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1260 kuub gas en 2460 kWh stroom.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in Drouwenerveen is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en je kunt vaak de auto goed parkeren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 86 m2 – 121 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2540 kWh stroom + 1380 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Drouwenerveen

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 132 m2 – 150 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2740 kWh stroom + 1430 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: veel woonruimte, een grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 en 197 m2.
 • Verwachting: er wordt 3660 elektriciteit (kWh) & 1940 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Drouwenerveen

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Drouwenerveen zoeken. Een mooi huis gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bieden op een woning

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. Op basis van aankoopwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Vervolgens die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaardijen in Drouwenerveen

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Hij of zij zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Hieronder vind je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Drouwenerveen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Drouwenerveen geeft je natuurlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.450 en €2.850. In het schema hier bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Drouwenerveen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Drouwenerveen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Drouwenerveen

De afgelopen periode (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Drouwenerveen en net daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Check ook meer details over Hypotheek oversluiten.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Hoe duur is een woning in Drouwenerveen kopen?

In de gemeente Borger-Odoorn bestaan er circa 11.224 huizen. Het gaat daarbij om 10.414 (73,8%) koophuizen en 810 (26,1%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 151 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €204.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €305.783. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit betekent dat dat er maar weinig aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Drouwenerveen. Woning zijn vaak snel verkocht en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Drouwenerveen?

Een woonobject in Borger-Odoorn heeft een verbruik van gemiddeld 1640 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3110 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (930 m3 per jaar aan gas en 1850 kWh stroom. Een groot vrijstaand woonhuis is topverbruiker qua energie (1940 m3 per jaar aan gas en 3660 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Drouwenerveen passen duurzame investeringen zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Drouwenerveen?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente zijn 25.559 inwoners in 11.232 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 gezinnen zonder kinderen en 3.628 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,25 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of social media. In de volgende stap moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Drouwenerveen?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Drouwenerveen zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 9525.

Plaats een reactie