Woning kopen Damwâld

Ga je een woning kopen in Damwâld? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije buurt heb je toegang tot diverse faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Ook ontdek je hier een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 8.202 huizen (62,8% koopwoning, 36,9% huur, particulier en woningcorporaties). De huizenprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €290.598. Op dit woningportaal blader je door het nieuwe woningaanbod in Damwâld, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Bovendien lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met bovenwoningen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €194.000, de gemiddelde verkoopprijs is €290.598.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals natuurgebieden, sportclubs, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDantumadiel
PlaatsDamwâld
Postcode9104
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)18.922
Aantal huishoudens7.782
Aantal huishoudens met kinderen2.953
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.202
Aantal koopwoningen7.402
Aantal huurwoningen800
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€194.000
Gemiddelde verkoopprijs€290.598
Gemiddeld gasverbruik1450 m3
Gemiddeld stroomverbruik2670 kWh

Woningaanbod Damwâld maart 2024

Met onze woningzoeker bieden we alle huizen die te koop staan in maart 2024. Zoek op aantal kamers, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakte, liggingen extra details als woninglabel & parkeeropties. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Rinsumageast, Sibrandahûs, Dokkum, Wyns & Wytgaard.

woning-te-koop-damwald

Appartementen te koop Damwâld

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Belangrijke nadelen: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Goede ligging en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 100 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en doorgaans 1670 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Damwâld

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Er zijn ook nadelen: vaak een klein tuintje en vooral buiten minimale privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 88 m2 & 114 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1220 kuub gas en +/- 2010 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Damwâld is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt meer daglicht binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 – 123 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2140 kWh elektra en 1340 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Damwâld

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 125 m2 – 152 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2580 kWh elektra & 1330 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Het mooiste is: veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 – 199 m2.
 • Verwachting: er wordt 3170 elektriciteit (kWh) + 1680 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Damwâld

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Wanneer je op woningjacht gaat dan adviseren wij om te beginnen met een financiële check. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Op het moment dat hij berekend heeft wat je budget is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via woningzoeksites als Funda, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Pararius, Huispedia, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Damwâld Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding bepaal je op basis van de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze woning deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan ga je de koopakte tekenen. Check altijd of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering definitief te regelen. A.d.h.v. het geaccepteerde bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, zelf in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten wordt voor jou berekend wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Damwâld

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze persoon onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van een aantal factoren. Zo’n taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand vind je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Damwâld en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Damwâld geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.550 – €3.200. In onderstaande lijst verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Damwâld.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Damwâld. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Damwâld

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Damwâld en daarbuiten. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Isolatie.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Damwâld kopen?

In en rondom de gemeente Dantumadiel vind je ongeveer 8.202 woningen. Hierbij spreken we van 7.402 (62,8%) koophuizen en 800 (36,9%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 137 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €194.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €290.598. De woningmarkt is krap. Dat maakt dan het aanbod klein is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Damwâld. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Damwâld?

Een woonobject in Dantumadiel verbruikt gemiddeld 1450 kuub gas p/jaar en 2670 kWh electriciteit. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 kuub gas p/jaar en 1670 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1680 m3 gas voor verwarming en warm water en 3170 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Damwâld passen duurzame producten zoals dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor type families wonen in Damwâld?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente leven 18.922 personen die we kunnen onderverdelen in 7.782 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 2.292 eenpersoonshuishoudens, 2.537 families zonder kinderen en 2.953 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,38 mensen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. Hierna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en leg je bezichtigen vast in de agenda. Daarna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Damwâld?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Damwâld bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.dantumadeel.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9104.

Plaats een reactie