Woning kopen Rinsumageast

Ga je een woning kopen in Rinsumageast? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de omgeving vind je diverse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Tevens geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente biedt 8.202 woningen (62,8% koop, 36,9% huur). De gemiddelde woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €290.598. Op deze pagina check je het laatste woningaanbod in Rinsumageast, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Ook lees je meer informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van rijtjeshuizen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €194.000, de gemiddelde woningprijs is €290.598.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals winkels, kinderopvang, sportclubs, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDantumadiel
PlaatsRinsumageast
Postcode9105
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)18.922
Aantal huishoudens7.782
Aantal huishoudens met kinderen2.953
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.202
Aantal koopwoningen7.402
Aantal huurwoningen800
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€194.000
Gemiddelde verkoopprijs€290.598
Gemiddeld gasverbruik1450 m3
Gemiddeld stroomverbruik2670 kWh

Woningaanbod Rinsumageast mei 2024

In ons overzicht vind je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, woonoppervlakte, bouwjaar, ligging, woningtype, vraagprijsen meer onderwerpen zoals woninglabel en parkeeropties. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Sibrandahûs, Jannum, Damwâld, Dokkum en Wyns.

woning-te-koop-rinsumageast

Appartement kopen in Rinsumageast

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 – 103 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en daarbij 1670 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Rinsumageast

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 87 m2 & 118 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1220 kuub gas en gem. 2010 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Rinsumageast is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een tussenwoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 98 m2 – 122 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2140 kWh elektriciteit & 1340 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Rinsumageast

Een twee onder een kap wil zeggen 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 126 m2 – 143 m2.
 • Verwachting: er wordt 2580 kWh elektriciteit + 1330 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 142 m2 en 200 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3170 stroom (kWh) en 1680 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Rinsumageast

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat je weet wat je maximaal kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huizenzoeker.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Pararius, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Rinsumageast Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Door een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bieden op een woning

  Jouw bod komt tot stand door de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze persoon kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk goed of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst passeert bij de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning rond te maken. D.m.v. het biedbedrag, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek daarbij past. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaars in Rinsumageast

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze deskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van vaste criteria. Een taxatierapport is nodig bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder vind je gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Rinsumageast en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Rinsumageast geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.850 & €2.700. In het schema hier bieden we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Rinsumageast.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Rinsumageast. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Rinsumageast

Deze maand (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze omgeving. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Rinsumageast en direct omgeving. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Zonnepanelen.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is een woning in Rinsumageast kopen?

In en rondom de gemeente Dantumadiel vinden we circa 8.202 woningen. Het gaat daarbij om 7.402 (62,8%) koopwoningen en 800 (36,9%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 137 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €194.000 en de gem. verkoopprijs is €290.598. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat maakt dan dat er maar weinig aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Rinsumageast. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Rinsumageast?

Een woonhuis in Dantumadiel heeft een verbruik van gemiddeld 1450 m3 gas en 2670 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub gas en 1670 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1680 kuub gas p/jaar en 3170 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Rinsumageast passen duurzame investeringen zoals zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Wat voor gezinnen wonen in Rinsumageast?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 18.922 inwoners die we kunnen onderverdelen in 7.782 huishoudens. Hier wonen 2.292 eenpersoonshuishoudens, 2.537 families zonder kinderen en 2.953 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,38 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Daarna komen de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan regel je enkel nog het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Rinsumageast?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Rinsumageast bouwen of laten bouwen. Informeer bij de gemeente (www.dantumadeel.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 9105.

Plaats een reactie