Woning kopen Dokkum

Jouw aanstaande woning kopen in Dokkum? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de regio heb je voldoende faciliteiten als winkels en scholen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een groen park en natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente biedt 20.690 woningen (66,4% koop, 33% huur). De prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €253.816. Op deze website check je het beschikbare woningaanbod in Dokkum, adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijwoningen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €253.816.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals restaurants, sportclubs, natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsDokkum
Postcode9101
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Dokkum mei 2024

In het overzicht hieronder maak je kennis met alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Zoom verder in op woningtype, woonoppervlakte, bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, aantal kamersen meer onderwerpen zoals energielabel en de aanwezigheid van een kelder. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het woningaanbod Damwâld, Rinsumageast, Wyns, Wytgaard en Wirdum.

woning-te-koop-dokkum

Appartementen te koop Dokkum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, gebouwd op centraal gelegen locaties, zijn doorgaans gelijkvloers worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Minpunten zijn: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle voorzieningen dichtbij en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 en 99 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 890 m3 gas en daarbij 1770 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Dokkum

Een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een typische starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 84 m2 & 118 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1180 kuub gas & 2140 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Dokkum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt veel meer vrijheid, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 en 117 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2230 kWh stroom + 1290 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Dokkum

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 131 m2 en 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2430 kWh elektriciteit & 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 & 195 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3280 stroom (kWh) en 1740 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Dokkum

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het een goed idee om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je woningen te koop in Dokkum Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor het bezichtigen van het huis. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Is jouw bod het winnende bod? Dan ga je de koopakte tekenen. Loop na of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering af te ronden. D.m.v. koopsom, kosten koper, eigen middelen en directe verbouwkosten berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in Dokkum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een deskundige die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van een aantal factoren. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder tonen wij contactgegevens van taxateurs en makelaars in Dokkum en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een professionele hypotheekadviseur in Dokkum helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Deze expert kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 – €3.200. In de tabel hieronder bieden we adressen van financieel adviseurs in Dokkum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Dokkum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Dokkum

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in de regio. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Dokkum en in de buurt. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Duurzame woning.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Dokkum kopen?

In de hele gemeente Noardeast-Fryslân vinden we circa 20.690 woningen. Je vindt hier circa 18.423 (66,4%) koophuizen en 2.267 (33%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €172.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €253.816. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Dokkum. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Dokkum?

Een woonobject in Noardeast-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 m3 gas en 2640 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (890 kuub gas p/jaar en 1770 kWh stroom. Een vrijstaande villa gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3280 kWh stroom). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Dokkum passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas, vloerisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Dokkum?

Deze buurt heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 45.228 mensen in 19.440 verschillende huishoudens. Het betreft 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 huishoudens zonder kinderen en 6.901 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 bewoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarbij zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. Nu komen de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan resteert alleen nog de koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Dokkum?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Dokkum bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9100, 9101, 9102, 9103.

Plaats een reactie