Woning kopen Sibrandahûs

Jouw aanstaande woning kopen in Sibrandahûs? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de omgeving bestaan er veel dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook vind je in de directe omgeving mooie natuurgebieden waar je heerlijk samen kunt zijn. In 2024 zijn er in de gemeente 8.202 huizen (62,8% koophuis, 36,9% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde verkoopprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €290.598. Op deze informatieve website blader je door het beschikbare woningaanbod in Sibrandahûs, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Verder lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €194.000, de gemiddelde prijs van een woning is €290.598.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals scholen, natuurgebieden, winkels, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDantumadiel
PlaatsSibrandahûs
Postcode9106
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)18.922
Aantal huishoudens7.782
Aantal huishoudens met kinderen2.953
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.202
Aantal koopwoningen7.402
Aantal huurwoningen800
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€194.000
Gemiddelde verkoopprijs€290.598
Gemiddeld gasverbruik1450 m3
Gemiddeld stroomverbruik2670 kWh

Woningaanbod Sibrandahûs maart 2024

In ons overzicht tref je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Zoom verder in op woningtype, aantal kamers, vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, bouwjaaren extra details als CV-ketel en de aanwezigheid van een kelder. Bel of mail het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook woningen die te koop staan in Jannum, Broeksterwâld, Rinsumageast, Damwâld of Dokkum.

woning-te-koop-sibrandahus

Een appartement kopen in Sibrandahûs

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, vaak gelegen op een centrale plek, zijn doorgaans gelijkvloers hebben lage stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Maar let op: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en onderhoudsvriendelijk.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 94 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en gem. 1670 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Sibrandahûs

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 83 m2 en 121 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1220 kuub gas & 2010 kWh aan stroom.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Sibrandahûs is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt maar buren aan 1 kant, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 – 115 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2140 kWh stroom en 1340 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Sibrandahûs

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 121 m2 – 155 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2580 kWh elektra + 1330 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is ontzettend veel woonruimte en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 149 m2 & 190 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3170 elektra (kWh) + 1680 gas (m3) afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Sibrandahûs

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra je weet wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Zia zoekmachines zoals Funda, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Sibrandahûs Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het bekijken van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan ga je de koopakte tekenen. Neem goed door of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. Aan de hand van aankoopwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen middelen en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en taxateurs in Sibrandahûs

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door te kijken naar diverse aspecten. Het taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tref je adressen van taxateurs en makelaars in Sibrandahûs en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Sibrandahûs geeft je natuurlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.550 – €3.250. In de tabel hieronder bieden we adressen van financieel adviseurs in Sibrandahûs.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Sibrandahûs. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Sibrandahûs

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. Hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Sibrandahûs en omliggende plekken. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Warmtepomp.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Sibrandahûs kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Dantumadiel zijn er ruim 8.202 woningen. Het gaat om 7.402 (62,8%) koopwoningen en 800 (36,9%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 137 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €194.000 en de gem. marktprijs is €290.598. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er maar weinig aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Sibrandahûs. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Sibrandahûs?

Een woning in Dantumadiel kent een gem. verbruik van 1450 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2670 electriciteit (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub aardgas en 1670 elektra (kWh). Een vrijstaande woning neemt flink meer energie af (1680 kuub gas en 3170 elektra (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Sibrandahûs passen duurzame producten zoals dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, vloerisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Sibrandahûs?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 18.922 mensen die we kunnen onderverdelen in 7.782 verschillende huishoudens. Dat betreffen 2.292 eenpersoonshuishoudens, 2.537 families zonder kinderen en 2.953 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,38 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Daarna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Vervolgens kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Sibrandahûs?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Sibrandahûs realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.dantumadeel.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9106.

Plaats een reactie