Woning kopen Wyns

Van plan om een woning te kopen in Wyns? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In de regio zijn er verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Verder vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 14.093 woningen (71,9% koopwoning, 28% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde prijs van een huis neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €295.332. Op deze pagina bekijk je het woningaanbod in Wyns, gegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €213.000, de gemiddelde verkoopprijs is €295.332.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTytsjerksteradiel
PlaatsWyns
Postcode9091
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)32.052
Aantal huishoudens13.639
Aantal huishoudens met kinderen4.767
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen14.093
Aantal koopwoningen12.473
Aantal huurwoningen1.620
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€213.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.332
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Wyns mei 2024

Met onze woningzoeker tref je alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Maak een selectie aan de hand van ligging, bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijsen andere woningeigenschappen als energieneutraal en aanwezigheid van parkeerplaats. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je het actuele woningaanbod in Dokkum, Damwâld, Wytgaard, Wirdum en Swichum.

woning-te-koop-wyns

Appartementen te koop Wyns

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn niet duur, zijn uitstekend bereikbaar, bijna altijd gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en het onderhoud is zeer beperkt. Maar let op: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en een gunstige aanschafprijs.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 69 m2 – 100 m2.
 • Het energiegebruik is circa 810 m3 gas en daarbij 1770 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Wyns

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 80 m2 en 124 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1210 kuub gas en daarbij 2210 kWh aan elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Wyns is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeswoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 81 m2 – 124 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2290 kWh elektra en 1300 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Wyns

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 129 m2 & 142 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2800 kWh elektriciteit en 1320 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 en 197 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3360 elektriciteit (kWh) en 1760 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Wyns

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om te beginnen met een financiële check. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat je weet wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Vbo.nl kan je 24/7 woningen te koop in Wyns Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze expert gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van het huis af te handelen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Wyns

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze professional onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Zo’n taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel bekijk je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Wyns en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Wyns helpt je van A tot Z bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.250 & €2.650. In de tabel hieronder tref je adressen van financieel adviseurs in Wyns.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wyns. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Wyns

Deze maand (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in de regio. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Wyns en in de buurt. Belangrijk detail: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer info over Recreatiewoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Wyns kopen?

In de gemeente Tytsjerksteradiel zijn er ruim 14.093 woonhuizen. Dit zijn 12.473 (71,9%) koophuizen en 1.620 (28%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 144 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €213.000 en de gem. verkoopprijs is €295.332. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit heeft als gevolg dat het aanbod klein is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wyns. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Wyns?

Een huishouden in Tytsjerksteradiel gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1420 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2740 electriciteit (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (810 m3 aan gas en 1770 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (1760 m3 gas voor verwarming en warm water en 3360 elektra (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Wyns passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor huishoudens wonen in Wyns?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 32.052 inwoners in 13.639 verschillende gezinnen. Dat betreffen 4.227 eenpersoonshuishoudens, 4.645 gezinnen zonder kinderen en 4.767 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,29 inwoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of via online marktplaatsen en sociale media. Nu zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen plannen. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan regel je enkel nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Wyns?

In deze provincie zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Wyns laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.tytsjerksteradiel.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 9091.

Plaats een reactie