Woning kopen Dantumadiel

Alles weten over woning kopen in Dantumadiel? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In de regio bestaan er diverse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Daarnaast vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er in totaal 8.202 woningen (62,8% koopwoning, 36,9% huur). De woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €290.598. Op deze website tonen wij het laatste woningaanbod in Dantumadiel, namen en adressen van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Er is een mix van rijtjeshuizen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €194.000, de gemiddelde woningprijs is €290.598.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals winkels, natuurgebieden, scholen, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9104
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)18.922
Aantal huishoudens7.782
Aantal huishoudens met kinderen2.953
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.202
Aantal koopwoningen7.402
Aantal huurwoningen800
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€194.000
Gemiddelde verkoopprijs€290.598
Gemiddeld gasverbruik1450 m3
Gemiddeld stroomverbruik2670 kWh

Woningaanbod Dantumadiel juli 2024

Met onze woningzoeker bekijk je alle huizen die te koop staan in juli 2024. Maak een selectie aan de hand van perceeloppervlakte, ligging, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakte, woningtypeen meer onderwerpen zoals duurzaamheid en en de aanwezigheid van een balkon. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Ameland, Schiermonnikoog, Leeuwarden, Vlieland en Terschelling.

woning-te-koop-dantumadiel

Aanbod appartement kopen in Dantumadiel

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, gebouwd op centraal gelegen locaties, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, worden gekenmerkt door een lage energierekening en je hebt weinig onderhoud. Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 101 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en +/- 1670 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Dantumadiel

Een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte in en rondom huis en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 78 m2 en 119 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1220 kuub gas en doorgaans 2010 kWh stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Dantumadiel is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 93 m2 & 119 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2140 kWh elektriciteit + 1340 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Dantumadiel

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 – 149 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2580 kWh stroom & 1330 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 en 203 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3170 stroom (kWh) & 1680 gas (m3)verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Dantumadiel

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je naar woningen gaat zoeken dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Op het moment dat hij berekend heeft wat je budget is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Dantumadiel Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de te verwachten marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze woning deskundige gaat mee met de rondleiding door de woning en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Neem goed door of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van het huis af te ronden. Gebaseerd op koopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Nu ben je bijna klaar. Als laatste ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Dantumadiel

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In het overzicht hieronder kan je aan de slag met gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Dantumadiel en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Dantumadiel geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.600 – €2.950. In de volgende weergave tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Dantumadiel.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Dantumadiel. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Dantumadiel

Afgelopen maand (juli 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Dantumadiel en in de buurt. Erg belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over BKR en leningen.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Dantumadiel kopen?

In deze gemeente Dantumadiel zijn er 8.202 huizen. Hierbij spreken we van 7.402 (62,8%) koophuizen en 800 (36,9%) huurhuizen. De gemiddelde woonoppervlakte is 137 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €194.000 en de gem. marktprijs is €290.598. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat maakt dan er niet veel aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Dantumadiel. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Dantumadiel?

Een huis in Dantumadiel gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1450 kuub gas en 2670 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 per jaar aan gas en 1670 stroom (kWh). Een vrijstaande woning gebruikt vaak het meeste energie (1680 kuub gas en 3170 kWh stroom). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Dantumadiel passen duurzame oplossingen als zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas toe om de energierekening te verminderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Dantumadiel?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente wonen 18.922 mensen in 7.782 verschillende huishoudens. Dit zijn 2.292 eenpersoonshuishoudens, 2.537 huishoudens zonder kinderen en 2.953 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,38 personen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Vervolgens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Dantumadiel?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Dantumadiel bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.dantumadeel.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9270, 9271.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie