Woning kopen Idskenhuizen

Plannen om een woning te kopen in Idskenhuizen? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je toegang tot meerdere dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarnaast tref je hier een park en natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In 2024 zijn er in de gemeente 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huurwoning). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €344.437. Op dit huizenplatform check je het laatste woningaanbod in Idskenhuizen, adresgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Er is een mix van rijtjeshuizen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde transactieprijs is €344.437.
 • In deze buurt vind jij veel faciliteiten zoals kinderopvang, openbaar vervoer, winkels, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsIdskenhuizen
Postcode8523
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Idskenhuizen mei 2024

In het schema hierna blader je door optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Kies op basis van aantal kamers, woningtype, ligging, perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaaren andere eigenschappen zoals isolatie en parkeeropties. Interesse? Mail of bel de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Teroele, Langweer, Tjerkgaast, Sint Nicolaasga & Scharsterbrug.

woning-te-koop-idskenhuizen

Studio of appartement kopen in Idskenhuizen

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, je vind ze veel in het centrum, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, ze zijn energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Aandachtspunten zijn: de ruimte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een fijne ligging en erg waardevast.
 • Woonoppervlak tussen de 62 m2 en 90 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas & 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Idskenhuizen

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte in en rondom huis en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 71 m2 – 114 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en +/- 2310 kWh aan elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Idskenhuizen is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 – 111 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh stroom en 1220 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Idskenhuizen

Een twee onder een kap wil zeggen 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 130 m2 en 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2780 kWh stroom en 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je hebt veruit de meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 & 193 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3520 elektriciteit (kWh) + 1710 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Idskenhuizen

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat jouw max. hypotheek is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Idskenhuizen Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de koop af te ronden. Aan de hand van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en toekomstige verbouwingen wordt voor jou berekend welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Idskenhuizen

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een passend koophuis. Deze expert weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt je bij het verkoopproces. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie specialist is iemand die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door te kijken naar diverse aspecten. Dit taxatierapport is nodig bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder tref je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Idskenhuizen en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Idskenhuizen geeft financieel advies en helpt bij alle zaken omtrent een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.250 & €3.300. In de lijst hierna verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Idskenhuizen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Idskenhuizen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Idskenhuizen

In mei 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Idskenhuizen en direct omgeving. Let op: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Check ook meer details over Inboedelverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost nu een woning in Idskenhuizen kopen?

In en rondom de gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 woonobjecten. Het gaat om 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 152 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €231.000 en de gem. verkoopprijs is €344.437. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit heeft als gevolg dat er maar beperkt aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Idskenhuizen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Idskenhuizen?

Een woonhuis in De Fryske Marren gebruikt gemiddeld 1360 m3 per jaar aan gas en 2860 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (830 kuub gas p/jaar en 1860 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa is topverbruiker qua energie (1710 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3520 stroom (kWh)). Veel bezitters van huizen te koop in Idskenhuizen passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Idskenhuizen?

Deze omgeving wordt omschreven als erg In deze gemeente zijn 51.564 inwoners die we kunnen onderverdelen in 22.230 gezinnen. Het betreft 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Hierna moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen inplannen. Vervolgens komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan resteert alleen nog het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Idskenhuizen?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Idskenhuizen zetten. Doe navraag bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 8523.

Plaats een reactie