Woning kopen De Fryske Marren

Wil je een woning kopen in De Fryske Marren? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je toegang tot allerhande faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Daarnaast kan je hier genieten van een park en natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €344.437. Op dit huizenportaal ontdek je het woningaanbod in De Fryske Marren, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Tevens lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met kleinere huizen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de doorsnee verkoopprijs is €344.437.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals natuurgebieden, scholen, sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8501
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod De Fryske Marren mei 2024

Met onze huizenzoeker bekijk je alle huizen die te koop staan in mei 2024. Zoek op woningtype, perceeloppervlakte, ligging, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakteen additionele aspecten als zuinigheid & aanwezigheid van een bad. Je kunt direct contact zoeken met de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het actuele woningaanbod in Súdwest-Fryslân, Waadhoeke, Weststellingwerf, Heerenveen & Ooststellingwerf.

woning-te-koop-de-fryske-marren

Appartement kopen in De Fryske Marren

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, je vind ze veel in het centrum, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Aandachtspunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Goede ligging en minder energiekosten.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 103 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en gem. 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen De Fryske Marren

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus aan beide kanten vast. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 – 118 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en tevens 2310 kWh elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in De Fryske Marren is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 & 128 m2.
 • Schatting: er wordt 2420 kWh stroom en 1220 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning De Fryske Marren

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 124 m2 & 144 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh stroom & 1260 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je bent lekker op jezelf: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 en 193 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3520 elektra (kWh) & 1710 gas (m3) verstookt.

5-stappenplan: een woning kopen in De Fryske Marren

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Op het moment dat het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in De Fryske Marren Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de koop definitief te regelen. Op basis van koopsom, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaardijen in De Fryske Marren

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een passend koophuis. Hij of zij zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van een aantal factoren. Dit taxatierapport heb je nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Hieronder vind je namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in De Fryske Marren en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in De Fryske Marren geeft je natuurlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.200 en €2.900. In de lijst hierna verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in De Fryske Marren.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in De Fryske Marren. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in De Fryske Marren

Recent (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in De Fryske Marren en daarbuiten. Belangrijk detail: dit zijn puur vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Spaarhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost nu een woning in De Fryske Marren kopen?

In en rondom de gemeente De Fryske Marren registreren wij 23.460 woonhuizen. Dit zijn 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit heeft als gevolg dat er niet veel aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in De Fryske Marren. Woningen staan kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in De Fryske Marren?

Een woning in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 kuub gas p/jaar en 2860 kWh electriciteit. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 kuub gas p/jaar en 1860 stroom (kWh). Een vrijstaand huis is topverbruiker qua energie (1710 kuub aardgas en 3520 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in De Fryske Marren passen duurzame verwarmingsbronnen als vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in De Fryske Marren?

Deze regio heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente verblijven 51.564 mensen in 22.230 gezinnen. Dit zijn 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,29 inwoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in De Fryske Marren?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in De Fryske Marren laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8560, 8561.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie