Woning kopen Scharsterbrug

Ga je een woning kopen in Scharsterbrug? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije omgeving zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarnaast is er vlakbij een prachtige natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 23.460 huizen (69,1% koop, 30,6% huur). De gemiddelde prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €344.437. Op dit huizenportaal blader je door het laatste woningaanbod in Scharsterbrug, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Tevens lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €344.437.
 • In de buurt vind je volop opties zoals scholen, natuurgebieden, sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsScharsterbrug
Postcode8517
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Scharsterbrug april 2024

Met onze huizenzoeker krijg je inzicht in alle huizen die te koop staan in april 2024. Zoek op ligging, aantal kamers, perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, woningtypeen extra details als isolatie of parkeeropties. Interesse? Mail of bel de bewoners of makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het woningaanbod Sint Nicolaasga, Tjerkgaast, Doniaga, Oldeouwer & Ouwster-Nijega.

woning-te-koop-scharsterbrug

Eigen appartement kopen in Scharsterbrug

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, kennen goede bereikbaarheid, in de regel gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en het onderhoud is zeer beperkt. Niet vergeten: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je moet de tuin vaak delen en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 & 93 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en gem. 1860 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Scharsterbrug

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: geen garage en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 – 111 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1100 kuub gas en 2310 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Scharsterbrug is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 en 119 m2.
 • Schatting: er wordt 2420 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Scharsterbrug

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. Aandachtspunten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 134 m2 – 153 m2.
 • Verwachting: er wordt 2780 kWh elektra + 1260 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 149 m2 en 197 m2.
 • Verwachting: er wordt 3520 elektriciteit (kWh) & 1710 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Scharsterbrug

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan adviseren wij om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. In de situatie dat het duidelijk is wat je verantwoord kan lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je woningen te koop in Scharsterbrug Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van de koop in orde te maken. A.d.h.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaars in Scharsterbrug

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en kopen van een huis. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand vind je adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Scharsterbrug en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Scharsterbrug geeft financieel advies en helpt bij het vinden van een goede hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.900 & €3.050. In de volgende weergave vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Scharsterbrug.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Scharsterbrug. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Scharsterbrug

In april 2024 zijn er veel woningen succesvol verkocht in de regio. In de zoekmachine hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Scharsterbrug en in de buurt. Belangrijk detail: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees ook verder over Internet en TV vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Scharsterbrug kopen?

In de gemeente De Fryske Marren vinden we circa 23.460 woningen. Het gaat om 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 152 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €231.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €344.437. De woningmarkt is krap. Dat wil zeggen dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Scharsterbrug. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Scharsterbrug?

Een huis in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 gas en 2860 electriciteit (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub gas p/jaar en 1860 stroom (kWh). Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1710 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3520 elektra (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Scharsterbrug passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type huishoudens wonen in Scharsterbrug?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente verblijven 51.564 personen in 22.230 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,29 bewoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, Open Huizen dagen of social media. Hiervoor maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering via een notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Scharsterbrug?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Scharsterbrug zetten. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 8517.

Plaats een reactie