Woning kopen Tjerkgaast

Plannen om een woning te kopen in Tjerkgaast? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt bestaan er verschillende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Tevens kan je hier genieten van een park en natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 23.460 woningen (69,1% koophuis, 30,6% huurhuis). De koopsom van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €344.437. Op Woningassistent.nl vind je het recente woningaanbod in Tjerkgaast, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Bovendien lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel kamers, appartementen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de doorsnee verkoopprijs is €344.437.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals scholen, restaurants, kinderopvang, winkels, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsTjerkgaast
Postcode8522
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Tjerkgaast juli 2024

Met onze woningzoeker check je het actuele woningaanbod van juli 2024. Zoek op bouwjaar, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, ligging, aantal kamersen additionele aspecten als energieprestaties of aanwezigheid van een bad. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Idskenhuizen, Teroele, Sint Nicolaasga, Scharsterbrug & Doniaga.

woning-te-koop-tjerkgaast

Eigen appartement kopen in Tjerkgaast

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, hebben een zeer goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Maar let op: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 & 95 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en doorgaans 1860 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Tjerkgaast

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 85 m2 en 113 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1100 kuub gas en doorgaans 2310 kWh aan elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Tjerkgaast is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. De marktprijzen liggen wat hoger dan een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 en 127 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh elektra + 1220 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Tjerkgaast

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met slechts beperkte inkijk. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 125 m2 & 143 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2780 kWh elektra + 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 – 201 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3520 elektriciteit (kWh) & 1710 gas (m3)afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Tjerkgaast

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Op de website van Funda, maar ook Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl, Pararius kan je woningen te koop in Tjerkgaast Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Controleer zorgvuldig of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de woning definitief te regelen. Door middel van aankoopwaarde, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in Tjerkgaast

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een geschikte woning. Deze huis-expert heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet aan de hand van verschillende thema’s. Een taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel bekijk je adressen van taxateurs en makelaars in Tjerkgaast en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Tjerkgaast geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.900 – €2.650. In de tabel hieronder check je gegevens van financieel adviseurs in Tjerkgaast.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Tjerkgaast. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Tjerkgaast

De afgelopen tijd (juli 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Tjerkgaast en omgeving. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Woonverzekeringen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Tjerkgaast kopen?

In de direct omgeving van de gemeente De Fryske Marren bestaan er circa 23.460 huizen. Het gaat om 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Tjerkgaast. Woningen staan kort te koop en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Tjerkgaast?

Een huis in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2860 electriciteit (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1860 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1710 kuub gas p/jaar en 3520 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Tjerkgaast passen duurzame artikelen zoals warmtepomp, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, dubbel glas toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in Tjerkgaast?

Deze omgeving kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 51.564 mensen in 22.230 gezinnen. Dit zijn 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Nu moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en plan je bezichtigingen in. Daarna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Een passend bod ontvangen? Dan teken je het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Tjerkgaast?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Tjerkgaast laten ontwerpen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud, Milieucentraal, Consumentenbond voor postcodegebied 8522.

Plaats een reactie