Woning kopen Lemmer

Alles weten over woning kopen in Lemmer? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije buurt heb je verschillende dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. In aanvulling daarop geniet je hier ook van mooie natuurgebieden voor wandelingen en fietstochten. Er zijn in deze gemeente in totaal 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €344.437. Op deze informatieve website tonen wij het woningaanbod in Lemmer, adresgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde prijs van een woning is €344.437.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals restaurants, natuurgebieden, scholen, sportclubs, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsLemmer
Postcode8531
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Lemmer mei 2024

In het overzicht hieronder tref je het actuele woningaanbod van mei 2024. Kies op basis van ligging, bouwjaar, woningtype, vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakteen meer onderwerpen zoals duurzaamheid & rolstoelvriendelijk. Bel of mail de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Eesterga, Follega, Koufurderrige, Dijken en Legemeer.

woning-te-koop-lemmer

Eigen appartement kopen in Lemmer

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, kennen goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Gunstige ligging en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 en 90 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 830 m3 gas + 1860 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Lemmer

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. Let wel op de volgende punten: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 84 m2 & 119 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1100 kuub gas en 2310 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Lemmer is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 & 117 m2.
 • Schatting: er wordt 2420 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Lemmer

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 125 m2 en 153 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2780 kWh elektriciteit + 1260 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 – 198 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 stroom (kWh) en 1710 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Lemmer

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je maximaal kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Op de website van Funda, maar ook Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Lemmer Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Bij het bekijken van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Kijk goed of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. Aan de hand van aankoopwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en taxateurs in Lemmer

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze huis-expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een deskundige die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Het taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel vind je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Lemmer en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Lemmer geeft je passend en persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw adviseur loopt jouw financiële situatie door en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.700 & €3.000. In de lijst hierna check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Lemmer.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Lemmer. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Lemmer

In mei 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Lemmer en omgeving. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Koopwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Lemmer kopen?

In en rondom de gemeente De Fryske Marren zijn er 23.460 woonobjecten. Dit zijn 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. De gemiddelde woonoppervlakte is 152 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Hierdoor kunnen we stellen dan er maar beperkt aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Lemmer. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Lemmer?

Een huishouden in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 kuub gas p/jaar en 2860 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 per jaar aan gas en 1860 kWh electriciteit. Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1710 m3 gas en 3520 elektra (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Lemmer passen duurzame bronnen zoals zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Lemmer?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente leven 51.564 mensen in 22.230 verschillende gezinnen. Er wonen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Lemmer?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Lemmer realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.defryskemarren.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8530, 8531, 8532.

Plaats een reactie