Woning kopen Follega

Van plan om een woning te kopen in Follega? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je toegang tot voldoende dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarnaast vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente herbergt in totaal 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huur). De gemiddelde transactieprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €344.437. Op dit woningplatform blader je door het huidige woningaanbod in Follega, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Ook lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Er is een mix van kleinere huizen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals winkels, kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsFollega
Postcode8535
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Follega februari 2024

In onderstaande weergave vind je de beschikbare koopwoningen in februari 2024. Zoek op woningtype, ligging, perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, aantal kamersen meer onderwerpen zoals zuinigheid of en de aanwezigheid van een balkon. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Oosterzee, Echten, Eesterga, Lemmer of Koufurderrige.

woning-te-koop-follega

Aanbod appartement kopen in Follega

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, zijn uitstekend bereikbaar, zijn doorgaans gelijkvloers ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Maar let op: het woonoppervlak is niet al te groot, vaak is er een gedeelde tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 en 95 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en gem. 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Follega

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een typische starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 81 m2 – 118 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1100 kuub gas en daarbij 2310 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Follega is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, meer lichtinval en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 98 m2 & 131 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2420 kWh stroom & 1220 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Follega

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 122 m2 – 143 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh elektriciteit + 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 & 199 m2.
 • Verwachting: er wordt 3520 stroom (kWh) + 1710 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Follega

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Als hij berekend heeft wat jouw max. hypotheek is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Follega Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Check altijd of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering rond te maken. Gebaseerd op woningwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen middelen en directe verbouwkosten wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek geschikt is. In de laatste fase teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en taxateurs in Follega

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en kopen van een huis. Deze professional weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Follega en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een deskundige hypotheekadviseur in Follega geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.650 en €2.850. In de lijst hierna tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Follega.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Follega. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Follega

In februari 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave tonen wij de recent verkochte woningen in Follega en omliggende plekken. Goed om te weten: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Check ook meer details over Nieuwbouw.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Follega kopen?

In de gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 woningen. We maken onderscheid tussen 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 152 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat maakt dan er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Follega. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Follega?

Een woning in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 per jaar aan gas en 2860 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 kuub gas en 1860 elektra (kWh). Een vrijstaande woning verbruikt de meeste energie (1710 m3 gas en 3520 stroom (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Follega passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, vloerisolatie, zonneboiler toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Follega?

Deze buurt wordt omschreven als erg In deze gemeente wonen 51.564 mensen die we kunnen onderverdelen in 22.230 huishoudens. Het gaat om 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin bepaal je de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Vervolgens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap komen de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Follega?

In deze streek vind je diverse bouwkavels met woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Follega bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 8535.

Plaats een reactie