Woning kopen Legemeer

Snel een woning kopen in Legemeer? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek vind je diverse dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Bovendien kan je hier genieten van een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente staan er 23.460 huizen (69,1% koophuis, 30,6% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €344.437. Op dit huizenplatform blader je door het actuele woningaanbod in Legemeer, contactgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijwoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde prijs van een woning is €344.437.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals scholen, kinderopvang, winkels, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsLegemeer
Postcode8527
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Legemeer mei 2024

In onderstaande weergave tref je alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Zoom verder in op woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, bouwjaaren extra details als verwarming & parkeeropties. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Dijken, Koufurderrige, Boornzwaag, Langweer of Teroele.

woning-te-koop-legemeer

Studio of appartement kopen in Legemeer

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, vaak gelegen op een centrale plek, vaak gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Gunstige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 94 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas en doorgaans 1860 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Legemeer

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: een kleine achtertuin en je hebt wat minder privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 114 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en doorgaans 2310 kWh stroomverbruik.

Hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Legemeer is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 – 120 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektra en 1220 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Legemeer

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Minpunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 135 m2 & 143 m2.
 • Verwachting: er wordt 2780 kWh elektra + 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vaak zijn het wel dure huizen. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 148 m2 en 193 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3520 elektriciteit (kWh) & 1710 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Legemeer

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het het beste om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Eens hij berekend heeft wat je maximaal kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Legemeer Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding zal afhangen van de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering definitief te regelen. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaardijen in Legemeer

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een passend koophuis. Deze deskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een object berekend na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de bijgaande tabel tref je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Legemeer en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Legemeer geeft je persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 en €2.900. In de tabel hieronder verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Legemeer.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Legemeer. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Legemeer

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze omgeving. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Legemeer en in de buurt. Goed om te weten: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Op deze website lees je ook meer over Rechtsbijstandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Legemeer kopen?

In de hele gemeente De Fryske Marren registreren wij 23.460 huizen. Er zijn 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 152 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €344.437. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Je moet er rekening mee houden dat dat je niet veel te kiezen hebt en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Legemeer. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Legemeer?

Een huishouden in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 per jaar aan gas en 2860 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (830 m3 gas en 1860 kWh elektra. Een vrijstaande woning heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1710 m3 aan gas en 3520 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Legemeer passen duurzame artikelen zoals zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Legemeer?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente zijn 51.564 inwoners in 22.230 huishoudens. Het gaat om 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 inwoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en ga je aan de slag met een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Ook style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen plannen. Vervolgens starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Legemeer?

In de omgeving zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Legemeer bouwen of laten bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 8527.

Plaats een reactie