Woning kopen Dijken

Jouw aanstaande woning kopen in Dijken? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt bestaan er verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. In aanvulling daarop vind je hier een prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 23.460 huizen (69,1% koophuis, 30,6% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €344.437. Op Woningassistent.nl bekijk je het actuele woningaanbod in Dijken, adressen van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Er is een mix van tussenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde woningprijs is €344.437.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals scholen, restaurants, sportclubs, winkels, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsDijken
Postcode8528
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Dijken maart 2024

Bijgaand krijg je inzicht in alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, vraagprijs, ligging, woningtype, aantal kamers, bouwjaaren relevante factoren als duurzaamheid & aanwezigheid van een garage. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Koufurderrige, Lemmer, Legemeer, Boornzwaag of Langweer.

woning-te-koop-dijken

Eigen appartement kopen in Dijken

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Deze studio’s zijn voordelig, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn doorgaans gelijkvloers gebruiken weinig gas en stroom en je hebt weinig onderhoud. Aandachtspunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 96 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en doorgaans 1860 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Dijken

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 80 m2 & 124 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1100 kuub gas en daarbij 2310 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Dijken is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 93 m2 en 115 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh elektra + 1220 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Dijken

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 123 m2 & 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh elektriciteit en 1260 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 en 195 m2.
 • Verwachting: er wordt 3520 elektra (kWh) + 1710 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Dijken

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl kan je woningen te koop in Dijken Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding bereken je door te kijken naar de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het is vaak niet onverstandig een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? De koopakte kan dan opgesteld worden. Neem goed door of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen rond te maken. Aan de hand van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en een bouwdepot voor verbouwing calculeert de specialist wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Dijken

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Advies: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder vind je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Dijken en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Dijken geeft je passend en persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.250 – €2.750. In het schema hier bekijk je contactgegevens van financieel adviseurs in Dijken.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Dijken. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Dijken

In maart 2024 is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Dijken en net daarbuiten. Belangrijk detail: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Overlijdensrisicoverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Dijken kopen?

In de hele gemeente De Fryske Marren vinden we circa 23.460 woonobjecten. Het gaat daarbij om 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 152 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €231.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Dijken. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Dijken?

Een woning in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 kuub aardgas en 2860 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (830 m3 gas en 1860 stroom (kWh). Een vrijstaande woning neemt flink meer energie af (1710 m3 per jaar aan gas en 3520 kWh stroom). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Dijken passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Dijken?

Deze woonplaats is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente verblijven 51.564 personen in 22.230 gezinnen. Wat meer specifiek: 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 personen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Ook style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Vervolgens komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je alles vast in de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Dijken?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Dijken laten uittekenen. Doe navraag bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8528.

Plaats een reactie