Woning kopen Ouwsterhaule

Wil je een woning kopen in Ouwsterhaule? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt heb je voldoende voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Verder ontdek je hier een groen park en natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 23.460 woningen (69,1% koophuis, 30,6% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €344.437. Op Woningassistent.nl tonen wij het recente woningaanbod in Ouwsterhaule, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxateurs en financieel adviseurs. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde transactieprijs is €344.437.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals restaurants, kinderopvang, openbaar vervoer, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsOuwsterhaule
Postcode8513
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Ouwsterhaule maart 2024

In het schema hierna krijg je inzicht in de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Zoom verder in op ligging, bouwjaar, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtypeen relevante factoren als energieneutraal & de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Ouwster-Nijega, Oldeouwer, Broek, Goingarijp of Delfstrahuizen.

woning-te-koop-ouwsterhaule

Appartement kopen in Ouwsterhaule

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze zijn centraal gelegen, in de regel gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en het onderhoud is zeer beperkt. Maar let op: slechts een beperkt vloeroppervlak, je moet de tuin vaak delen en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Goede ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 & 104 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas + 1860 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Ouwsterhaule

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 78 m2 en 118 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1100 kuub gas en +/- 2310 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een specifiek hoekhuis in Ouwsterhaule is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 en 130 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2420 kWh elektriciteit + 1220 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Ouwsterhaule

Een twee onder een kap betekent 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 126 m2 en 140 m2.
 • Verwachting: er wordt 2780 kWh elektra + 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 – 202 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3520 elektra (kWh) & 1710 gas (m3)afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Ouwsterhaule

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Zia zoekmachines zoals Funda, Jaap.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Ouwsterhaule Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze makelaar gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan ga je de koopakte tekenen. Loop na of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering te bevestigen. Aan de hand van koopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Ouwsterhaule

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een geschikte woning. Deze persoon onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ouwsterhaule en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Ouwsterhaule helpt je bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.800 & €3.250. In onderstaande lijst tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Ouwsterhaule.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ouwsterhaule. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Ouwsterhaule

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Ouwsterhaule en net daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Abonnementen vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost een woning in Ouwsterhaule kopen?

In deze gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 huizen. Hierbij spreken we van 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat maakt dan dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Ouwsterhaule. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Ouwsterhaule?

Een huis in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 kuub aardgas en 2860 kWh elektra. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 m3 per jaar aan gas en 1860 stroom (kWh). Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1710 m3 gas voor verwarming en warm water en 3520 electriciteit (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Ouwsterhaule passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Ouwsterhaule?

Deze omgeving wordt omschreven als erg In deze gemeente leven 51.564 personen in 22.230 huishoudens. Het betreft 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,29 mensen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Ten eerste denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Hierna moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Ouwsterhaule?

In de omgeving zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Ouwsterhaule laten ontwerpen. Informeer bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 8513.

Plaats een reactie