Woning kopen Broek

Plannen om een woning te kopen in Broek? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de omgeving zijn er meerdere faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van mooie natuurgebieden waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente biedt 23.460 huizen (69,1% koop, 30,6% huurwoningen). De woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €344.437. Op Woningassistent.nl ontdek je het huidige woningaanbod in Broek, gegevens van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekbedrijven. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vind hier zowel tussenwoningen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio zijn veel opties zoals natuurgebieden, scholen, kinderopvang, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsBroek
Postcode8512
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Broek juni 2024

Met onze huizenzoeker bieden we optionele koophuizen die in juni 2024 worden verkocht. Kies op basis van bouwjaar, ligging, aantal kamers, vraagprijs, woningtype, woonoppervlakteen extra details als isolatie en en de aanwezigheid van een balkon. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Goingarijp, Delfstrahuizen & Rohel.

woning-te-koop-broek

Eigen appartement kopen in Broek

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Vergeet niet: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 & 93 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en doorgaans 1860 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Broek

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 77 m2 – 109 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1100 kuub gas + 2310 kWh stroom.

Hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Broek is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 84 m2 en 113 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh stroom + 1220 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Broek

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Aandachtspunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 121 m2 & 143 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh elektriciteit & 1260 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en om de woning en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 145 m2 & 199 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3520 elektriciteit (kWh) en 1710 gas (m3) verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Broek

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan adviseren wij om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat het duidelijk is wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huislijn.nl, Huispedia, Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Broek Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding komt tot stand door de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze woning deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. Gebaseerd op aankoopwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Broek

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon heeft alle benodigde papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand tonen wij adressen van taxatie experts en makelaars in Broek en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een professionele hypotheekadviseur in Broek geeft je natuurlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.450 en €3.200. In de lijst hierna vind je gegevens van financieel adviseurs in Broek.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Broek. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Broek

Deze maand (juni 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. In de lijst hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Broek en in de buurt. Goed om te weten: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Op deze website lees je ook meer over Overdrachtsbelasting.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Broek kopen?

In de gemeente De Fryske Marren bestaan er circa 23.460 woningen. We maken onderscheid tussen 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 152 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €231.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Broek. Je moet er heel snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Broek?

Een huishouden in De Fryske Marren heeft een verbruik van gemiddeld 1360 kuub aardgas en 2860 kWh stroom. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 m3 aan gas en 1860 stroom (kWh). Een vrijstaande woning is een grootverbruiker qua energie (1710 m3 per jaar aan gas en 3520 electriciteit (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Broek passen duurzame investeringen zoals vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Wat voor gezinnen wonen in Broek?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 51.564 mensen die we kunnen onderverdelen in 22.230 verschillende gezinnen. Hier wonen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 personen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Hierna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan resteert alleen nog het voorlopige koopcontract en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Broek?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Broek zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 8512.

Plaats een reactie