Woning kopen Rotstergaast

Een woning kopen in Rotstergaast? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de omgeving heb je toegang tot diverse dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarnaast tref je hier een bijzondere natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 23.460 woningen (69,1% koophuis, 30,6% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €344.437. Op dit woningplatform vind je het huidige woningaanbod in Rotstergaast, adressen van kantoren als makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van bovenwoningen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de doorsnee verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals winkels, scholen, natuurgebieden, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsRotstergaast
Postcode8462
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Rotstergaast april 2024

In deze lijst tref je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Maak een selectie aan de hand van ligging, vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamers, woningtype, bouwjaaren andere woningeigenschappen als energieprestaties en parkeeropties. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Rotsterhaule, Sintjohannesga, Rottum, Luinjeberd of Tjalleberd.

woning-te-koop-rotstergaast

Appartementen te koop Rotstergaast

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Belangrijke nadelen: je hebt minder ruimte, vaak is er een gedeelde tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle voorzieningen dichtbij en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 91 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en doorgaans 1860 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Rotstergaast

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: geen garage en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 en 112 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1100 kuub gas en doorgaans 2310 kWh aan elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Rotstergaast is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 81 m2 – 119 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2420 kWh elektra & 1220 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Rotstergaast

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 128 m2 – 152 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh stroom + 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 144 m2 – 191 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 stroom (kWh) en 1710 gas (m3) ingekocht.

In vijf stappen een woning kopen in Rotstergaast

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je weet wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Rotstergaast Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding komt tot stand door de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Eventueel kan je kiezen om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze woning deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Wordt de woning aan jou gegund? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. D.m.v. aankoopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde teken je de akte van levering bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaars in Rotstergaast

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder vind je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Rotstergaast en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Rotstergaast geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.900 en €2.900. In het schema hier bekijk je contactgegevens van financieel adviseurs in Rotstergaast.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Rotstergaast. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Rotstergaast

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Rotstergaast en in de buurt. Erg belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees ook verder over CV-ketel.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is een woning in Rotstergaast kopen?

In de buurt van de gemeente De Fryske Marren vind je ongeveer 23.460 woningen. Het gaat om 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €231.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Rotstergaast. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Rotstergaast?

Een woning in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 aan gas en 2860 kWh electriciteit. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 per jaar aan gas en 1860 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1710 m3 gas en 3520 kWh electriciteit). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Rotstergaast passen duurzame producten zoals vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, zonneboiler toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Rotstergaast?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente wonen 51.564 inwoners in 22.230 huishoudens. Het betreft 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 inwoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. In de volgende stap zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan volgen nog het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Rotstergaast?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels met woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Rotstergaast realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8462.

Plaats een reactie