Woning kopen Rottum

Van plan om een woning te kopen in Rottum? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de buurt vind je verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. In aanvulling daarop vind je hier een groen park en natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 23.460 woningen (69,1% koophuis, 30,6% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde verkoopprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €344.437. Op dit woningportaal ontdek je het nieuwe woningaanbod in Rottum, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de basis verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio vind je volop opties zoals natuurgebieden, restaurants, kinderopvang, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsRottum
Postcode8461
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Rottum juli 2024

In onderstaande weergave maak je kennis met het huidige beschikbare woningaanbod van juli 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als woonoppervlakte, ligging, bouwjaar, aantal kamers, vraagprijs, woningtypeen relevante factoren als woninglabel & mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Rotstergaast, Rotsterhaule, Luinjeberd, Tjalleberd & Gersloot.

woning-te-koop-rottum

Een appartement kopen in Rottum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Niet vergeten: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 65 m2 en 100 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas & 1860 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Rottum

Een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte in en rondom huis en vooral buiten minimale privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 78 m2 en 110 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1100 kuub gas + 2310 kWh stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Rottum is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, meer lichtinval en je kunt vaak de auto goed parkeren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 – 118 m2.
 • Schatting: er wordt 2420 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Rottum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 122 m2 & 149 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2780 kWh elektriciteit & 1260 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Belangrijkste voordelen: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt een groot gevoel van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 151 m2 & 190 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3520 stroom (kWh) & 1710 gas (m3) verstookt.

5-stappenplan: een woning kopen in Rottum

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om te beginnen met een financiële check. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Zia zoekmachines zoals Funda, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Rottum Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding door het huis. Door een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Breng een bod uit

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. Aan de hand van de overeengekomen prijs, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen geld en directe verbouwkosten wordt voor jou berekend hoeveel jij minimaal moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Rottum

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een passend koophuis. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van vaste criteria. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel bieden wij adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Rottum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Rottum helpt je bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.500 & €2.750. In de opsomming hierna verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Rottum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Rottum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Rottum

De afgelopen periode (juli 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze streek. In de tool hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Rottum en omgeving. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Ventilatie.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Rottum kopen?

In de gemeente De Fryske Marren vinden we circa 23.460 woonhuizen. Het gaat daarbij om 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 152 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Rottum. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Rottum?

Een woonobject in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 aan gas en 2860 stroom (kWh). Een appartement is het meest zuinig (830 m3 gas en 1860 elektra (kWh). Een vrijstaand huis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1710 m3 gas en 3520 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Rottum passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type gezinnen wonen in Rottum?

Deze omgeving heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente verblijven 51.564 inwoners in 22.230 gezinnen. Dat betreffen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open dag organiseren of social media en marktplaats. Daarna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Rottum?

In deze regio zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Rottum bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.defryskemarren.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8461.

Plaats een reactie