Woning kopen Rotsterhaule

Jouw volgende woning kopen in Rotsterhaule? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de omgeving zijn er uiteenlopende faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarnaast geniet je hier ook van een bijzondere natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er in totaal 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €344.437. Op Woningassistent.nl ontdek je het nieuwe woningaanbod in Rotsterhaule, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met kleinere huizen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €344.437.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals winkels, scholen, restaurants, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsRotsterhaule
Postcode8463
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Rotsterhaule juli 2024

Met onze woningzoeker check je alle huizen die deze maand (juli 2024) te koop staan. Maak een selectie aan de hand van vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakteen additionele aspecten als woninglabel of en de aanwezigheid van een balkon. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkoopmakelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Sintjohannesga, Oudehaske, Rotstergaast, Rottum of Luinjeberd.

woning-te-koop-rotsterhaule

Appartementen te koop Rotsterhaule

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn centraal gelegen, vaak gelijkvloers, hebben lage stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Maar let op: je hebt minder ruimte, een tuin ontbreekt vaak en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 98 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en +/- 1860 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Rotsterhaule

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder lichtinval.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 83 m2 & 105 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en doorgaans 2310 kWh elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Rotsterhaule is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 93 m2 – 130 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektriciteit + 1220 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Rotsterhaule

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Aandachtspunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 134 m2 – 145 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2780 kWh elektriciteit en 1260 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 en 194 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3520 stroom (kWh) & 1710 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Rotsterhaule

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het een goed idee om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat je kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Rotsterhaule Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Deze koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. A.d.h.v. het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing wordt voor jou berekend wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaars in Rotsterhaule

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze professional onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van verschillende thema’s. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tref je gegevens van taxateurs en makelaars in Rotsterhaule en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Rotsterhaule geeft financieel advies en helpt bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.750 – €3.050. In de volgende weergave bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Rotsterhaule.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Rotsterhaule. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Rotsterhaule

De afgelopen tijd (juli 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze regio. Hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Rotsterhaule en omliggende plekken. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Airco.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Rotsterhaule kopen?

In de direct omgeving van de gemeente De Fryske Marren registreren wij 23.460 huizen. De verdeling is als volgt: 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 152 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat wil zeggen dat er niet veel aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Rotsterhaule. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Rotsterhaule?

Een woonobject in De Fryske Marren verbruikt gemiddeld 1360 m3 gas voor verwarming en warm water en 2860 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 m3 gas en 1860 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1710 kuub aardgas en 3520 electriciteit (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Rotsterhaule passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, warmtepomp, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type huishoudens wonen in Rotsterhaule?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente zijn 51.564 inwoners die we kunnen onderverdelen in 22.230 gezinnen. Dat betreffen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Nu moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en plan je bezichtigingen in. Vervolgens gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. een mooi bod ontvangen? Dan teken je de (voorlopige) koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Rotsterhaule?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Rotsterhaule realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.defryskemarren.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 8463.

Plaats een reactie