Woning kopen Doniaga

Ga je een woning kopen in Doniaga? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er verschillende faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Verder geniet je hier ook van mooie natuurgebieden, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huur). De gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €344.437. Op dit huizenplatform bekijk je het nieuwe woningaanbod in Doniaga, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit bovenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde prijs van een woning is €344.437.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals natuurgebieden, sportclubs, winkels, openbaar vervoer, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsDoniaga
Postcode8516
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Doniaga april 2024

Met onze huizenzoeker bekijk je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als ligging, aantal kamers, vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, perceeloppervlakteen meer onderwerpen zoals duurzaamheid en rolstoelvriendelijk. Neem contact op met het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook het actuele woningaanbod in Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Oldeouwer, Ouwster-Nijega of Ouwsterhaule.

woning-te-koop-doniaga

Appartementen te koop Doniaga

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, gebruiken weinig gas en stroom en de VvE doet het onderhoud. Negatieve aspecten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Goede ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 103 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas & 1860 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Doniaga

De betekenis van een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: geen grote opslagruimte en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 – 124 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1100 kuub gas en tevens 2310 kWh stroomverbruik.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Doniaga is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 86 m2 en 124 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektra & 1220 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Doniaga

De betekenis van een twee onder een kap is 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 130 m2 – 150 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh elektriciteit en 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 149 m2 – 196 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3520 elektriciteit (kWh) & 1710 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Doniaga

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan raden wij aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je woningen te koop in Doniaga Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen rond te maken. Op basis van koopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Doniaga

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze huis-expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Dit taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel bieden wij adresgegevens van taxateurs en makelaars in Doniaga en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Doniaga geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.650 en €2.800. In de lijst hierna vind je namen en adressen van financieel adviseurs in Doniaga.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Doniaga. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Doniaga

Recent (april 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze buurt. In het overzicht hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Doniaga en daarbuiten. Let op: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Alles in pakket vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Doniaga kopen?

In de direct omgeving van de gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €231.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat houdt in dat dat je niet veel te kiezen hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Doniaga. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Doniaga?

Een woning in De Fryske Marren heeft een verbruik van gemiddeld 1360 m3 per jaar aan gas en 2860 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub gas en 1860 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1710 m3 aan gas en 3520 kWh stroom). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Doniaga passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Doniaga?

Deze buurt kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 51.564 personen die we kunnen onderverdelen in 22.230 verschillende gezinnen. Dat betreffen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,29 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase bereken je de actuele marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bekende kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarna moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen inplannen. In de vervolgstap begint het onderhandelen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan is het tijd voor de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Doniaga?

In deze buurt zijn diverse bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Doniaga laten uittekenen. Doe navraag bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 8516.

Plaats een reactie