Woning kopen Zuid-Scharwoude

Snel een woning kopen in Zuid-Scharwoude? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. Op korte afstand zijn er meerdere voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Bovendien tref je hier een prachtig groen natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In 2024 zijn er in de gemeente 24.439 woningen (69,5% koopwoning, 30,5% huurwoning). De gemiddelde verkoopprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €323.983. Op dit woningplatform blader je door het recente woningaanbod in Zuid-Scharwoude, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Daarnaast lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €252.000, de gemiddelde transactieprijs is €323.983.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals winkels, sportclubs, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteDijk en Waard
PlaatsZuid-Scharwoude
Postcode1722
Netnummer0226 (+31226)
Inwoners (gemeente)57.587
Aantal huishoudens23.770
Aantal huishoudens met kinderen9.563
Gemiddelde huishoudensgrootte2,37
Aantal woningen24.439
Aantal koopwoningen18.905
Aantal huurwoningen5.534
Gemiddelde woonoppervlakte112 m2
Gemiddelde WOZ€252.000
Gemiddelde verkoopprijs€323.983
Gemiddeld gasverbruik960 m3
Gemiddeld stroomverbruik2880 kWh

Woningaanbod Zuid-Scharwoude februari 2024

Onderstaand check je het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Filter eenvoudig op woningtype, ligging, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakteen extra details als energielabel of parkeermogelijkheden. Bel of mail de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Broek op Langedijk, Aartswoud & Hoogwoud.

woning-te-koop-zuid-scharwoude

Een appartement kopen in Zuid-Scharwoude

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en de VvE doet het onderhoud. Wat wel geldt: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en zeer betaalbaar.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 102 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 530 m3 gas en +/- 1930 kWh stroom.

Rijtjeshuis Zuid-Scharwoude

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. De minpunten zijn: beperkte woonruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 81 m2 & 108 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 930 kuub gas en tevens 2970 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Zuid-Scharwoude is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 81 m2 & 117 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3030 kWh stroom en 1100 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Zuid-Scharwoude

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het betaalbaar is. Punten van aandacht zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 121 m2 – 140 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3430 kWh elektriciteit en 1170 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Er is enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 142 m2 – 201 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 4030 stroom (kWh) + 1650 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Zuid-Scharwoude

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huizenzoeker.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Zuid-Scharwoude Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst passeert bij de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Door middel van aankoopwaarde, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek geschikt is. In het laatste stadium onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaars en taxateurs in Zuid-Scharwoude

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze huis-expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Het taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand tonen wij adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Zuid-Scharwoude en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Zuid-Scharwoude geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.550 & €3.300. In het schema hier verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Zuid-Scharwoude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zuid-Scharwoude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Zuid-Scharwoude

De afgelopen periode (februari 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Zuid-Scharwoude en daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Duurzame woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost gemiddeld een woning in Zuid-Scharwoude kopen?

In de hele gemeente Dijk en Waard zijn er ruim 24.439 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 18.905 (69,5%) koopwoningen en 5.534 (30,5%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 112 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €252.000 en de gem. verkoopprijs is €323.983. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zuid-Scharwoude. Woning zijn vaak snel verkocht en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Zuid-Scharwoude?

Een woonhuis in Dijk en Waard kent een gem. verbruik van 960 kuub aardgas en 2880 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (530 m3 gas voor verwarming en warm water en 1930 elektra (kWh). Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1650 kuub gas en 4030 stroom (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Zuid-Scharwoude passen duurzame artikelen zoals warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, dubbel glas toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Zuid-Scharwoude?

Deze omgeving heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 57.587 personen in 23.770 verschillende gezinnen. Het betreft 7.151 eenpersoonshuishoudens, 7.056 gezinnen zonder kinderen en 9.563 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,37 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste stel je een vraagprijs op en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Hierna moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Daarna kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan is het tijd voor de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Zuid-Scharwoude?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Zuid-Scharwoude plaatsen. Neem contact op met de gemeente (www.dijkenwaard.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 1722.

Plaats een reactie